Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Чорбаст пасуљ

Чорбаст пасуљ

363

Пасуљ је кроз историју био једно од најпопуларнијих српских јела: лако се узгајао, јела од њега била су јефтина. Да је јело српско говори и стара сорта пасуља – градиштанац који потиче из Великог Градишта. Док се пасуљ сејао уз кукуруз, узгајало га је скоро свако
домаћинство. Познат је и тетовац, крупног зрна, али се он користио за густа јела. Главно јело од пасуља је – чорбаст пасуљ. У многим деловима Србије кувао се, у сиромашним временима, два пута недељно – средом и петком! “Празан“ пасуљ је временом замењиван пасуљем у који су стављана парчад сланине, кобасице и, нарочито – сувог меса, ребара или коленице.

Потребно је:

  • 500 г белог пасуља тетовца или градиштанца
  • 500 г сувог меса
  • 2 кромпира средње величине
  • 150 г црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 1 кашика слатке млевене паприке
  • 1 кашика масти или уља
  • 1 кашика брашна
  • со, биљни зачин, млевени бибер у зрну
  •  ловоров лист

Припрема:

Прокувати одвојено пасуљ и суво месо и прву воду просути. У другу воду, заједно ставити пасуљ, ребра, исецкан кромпир, црни, бели лук, ловоров лист, со и млевени бибер. Kувати – док пасуљ и ребра не омекшају. Спремити запршку: на супену кашику масти или уља пропржити исто толико брашна и додати кашику црвене млевене паприке. Промешати још врло кратко да паприка не загори. Запршку сипати у пасуљ и крчкати још петнаестак минута.