Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih svakodnevnih i svečanih prilika, kada na trpezi treba da se nađe
raskošno, a istovremeno za sve prihvatljivo jelo. Recepti su razni, a važno je da je jelo ukusno.
Potrebno je:
- 1,5 kg šarana
- 1 limun
- 2 čena belog luka
- 1 kašika golice
- so, biber
- slatka mlevena paprika po ukusu
- 500 g kuvanog krompira
- 200 g šargarepe, isečene na kolutove
- 150 g praziluka, isečenog na kolutove
- ½ dcl maslinovog ulja
- 1,5 dcl belog vina
- ¼ veze peršuna za dekoraciju
Priprema:
Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja. Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim
lukom pa staviti u pleh za pečenje. Šargarepu iseći na kolutove. Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga, preliti s malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti golicom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tanke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Peći u pećnici na 180°C oko 40 minuta. Dekorisati svežim peršunom. Služiti toplo.