Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Шумска оаза у саксији

Шумска оаза у саксији

297

Бршљан представља атрактивну биљку коју људи воле да гаје у свом дому – на фасадама, терасама или у соби. Лак је за одржавање, јер је једна од најотпорнијих биљака на разне услове, а благотворно утиче на чистоћу и квалитет ваздуха.

– Бршљан може да уклони преко 60 одсто присутне плесни из ваздуха, затим гљивице, као и половину честица бактеријског порекла. Чисти ваздух од дуванског дима. После само шест сати у просторији он ће знатно пречистити ваздух. Једини опрез је држати га ван домашаја деце и кућних љубимаца, због отровних листова – додаје Ненковић.

Једноставан за одржавање

У кући као собна биљка бршљан захтева мало више пажње. У саксији је потребно направити дренажни слој од каменчића и током зиме заливати једном у десет дана. Воли умерену температуру. Пожељно је скоро свакодневно орошавања дестилованом водом собне температуре, јер му не прија сув ваздух од грејања. Може да се залива и кишницом, чак и охлађеном водом у којој се кувало поврће. Ставите га на места са доста светлости, без директног сунца. Повремено брисање прашине са листова је, такође, пожељно. Собни бршљан се дели на онај са чисто зеленим листовима и са шареним листовима.

Када бршљан постане превелики за простор, можете га орезати, али само доње стране грана. Када из рупе на саксији почну да извирују коренчићи, требало би га пресадити у већу посуду, али тај посао се обавља углавном једном у две године. Лако се размножава резницама. Замолите комшије, које већ имају бршљан у дворишту да вам одсеку резницу дужине око 10 центиметара, засадите је у саксију и она ће се врло брзо примити и почети да расте. По жељи, бршљан може да остане у кући или да се пресади у двориште на погодно место.

Изглед говори шта му недостаје

Бршљан је отпорна биљка, али понекад могу да га нападну лисне ваши и црвени паук. Овај проблем се решава инсектицидима и честим туширањем биљке. Ако су листови пожутели то је знак да биљку превише заливате. Бледи листови указују на нема довољно светлости или да је саксија мала. Ако опадају, такође је знак да биљка нема довољно светлости. Суви листови поручују да бршљану не одговара температура у просторији или нема довољно влаге.

Биљана Ненковић