Stara pita sečenica i danas zacrvči u tepsijama mnogih Vranjanki

Na trpezama vranjskih domaćica uvek se nađe neka od tradicionalnih pita ovog kraja. Kada su u stisci sa vremenom one najčešće spremaju pitu sečenicu, zato što se veoma lako i brzo pravi. Za njenu pripremu je potrebno 800 grama brašna, po kašičicu šećera i soli, 600 grama sira, malo kvasca, svinjske masti i mlake vode.

Od ovih sastojaka domaćica najpre umesi testo. To čini tako što u plastičnu vanglicu stavi brašno, doda po kašičicu soli i šećera, a potom zamesi testo mlakom vodom u koju je prethodno rastopila sirov kvasac, koliko je mogla da zahvati sa tri prsta.

Kada zamesi testo ona ga obrađuje sve dok ne prestane da se lepi za ruke i stranice vangle. Kada je umešeno pusti ga da odstoji pet minuta, a za to vreme u maloj posudi na šporetu otopi domaću svinjsku mast za premazivanje kora i pripremi odgovarajuću tepsiju u kojoj će da peče sečenicu.

Ovako umešeno testo se potom podeli na deset malih kravajčića. Svaki se rastanji oklagijom, namaže ugrejanom mašću i spoji sa drugim. Spojene kore treba pustiti da odmore još pet minuta, zatim svaku razvući oklagijom toliko da prilikom polaganja u podmazanu tepsiju prekrije dno od početka do kraja. Unutar kora poprskanih mašću treba natrošiti oko 600 grama mrvljenog sira. Pre nego što se na poslednju koru natroši sir i poprska mašću treba nožem obraditi ivice, a potom pitu iseći na kocke po čemu je i dobila naziv sečenica. Pripremljenu pitu ostaviti da odstoji još pet minuta kako bi testo usled dejstva kvasca moglo da nadođe. Čim testo nadođe pitu treba staviti u već zagrejanu rernu da se peče dok ne porumeni. Kada se ispeče obavezno je treba poprskati mlakom vodom, pokriti krpom i najlon kesom i ostaviti da se tišti. Ova pita se na stolu servira  zajendo sa domaćom prženicom i turšijom.

Poslednjih godina neke domaćice su počele pitu sečenicu da prelivaju umećenim jajima i susamom u nameri da joj poboljšaju ukus. Stare Vranjanke im, međutim, svetuju da to nikako ne rade zato što onda neće dobiti tradicionalnu pitu na kojoj su odrasle generacije i generacije Vranjanaca.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18