Jedna prodata boca vina – jedno posađeno drvo

Andrija Jakšić je master enolog i somalijer, vlasnik vinarije „Nikad nije kasno“. Ali, Andrija je i jedan vrlo svestan i savestan mladi čovek, koji je znajući da od prirode samo uzimamo, rešio i nešto da joj vrati. Za svaku kupljenu bocu njegovog vina, on zauzvrat posadi jedno drvo.

– Nikad nije kasno da se počne ni sa vinom, ni sa svim ostalim dobrim stvarima u životu – započeo je priču o vinariji Draško, menadžer i zamenik direktora.

– Direktor vinarije je Andrija Jakšić master enolog i somalijer. A što se vina tiče, sva su kupaža, nemamo jedinstvenu sortu u vinu. Belo vino „Melodija“ je kupaža tamjanike i šardonea, a imamo i belo vino Blane de Noir, dobijeno od crvenog grožđa zasebnim tehnološkim postupkom iz prokupca i merloa. Prokupac je jedna od najzastupljenijih sorti u Župi – pored belog, tu su i crvena vina, takođe kupaže odležale u barik buradima.

– Od crvenih vina imamo „Simfoniju“, kupažu kabarne sovinjona, prokupca, merloa i marselana. Odležavaju u barik buradima do 14 meseci. Pored nje pravimo i premijum proizvod „Signature“ kao Andrijin potpis, pečat i to je ista kupaža kao „Simfonija“ samo u različitim procentima i odležavalo je od 18-24 meseca u barik buretu – kada odleže i spremna su za prodaju plasiraju ih restoranima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu.

– Idemo na manifestacije, manja okupljanja, na salonima izložbenih vina smo godinama. Što se tiče komercijalne upotrebe u restoranima smo širom Beograda i Srbije, mada se više  baziramo na izvoz i dosta smo zastupljeni u Kini, idemo u Nemačku, Austriju, Ameriku, Crnu Goru, region – osim vina i vinograda, Andrija Jakšić ima i rasadnik „Moje drvo.“

– Sam projekat „Nikad nije kasno“ traje godinama, sad smo dobili neki krajnji cilj i već godinu dana smo u projektu podizanja rasadnika. Imamo rasadnik „Moje drvo“ koji se nalazi u blizini Bele Crkve, na površini od dva hektara, sa različitim vrstama sadnica od jedne do tri godine – od sadnica tu su, po rečima menadžera, crni bor, crni orah, turska jela, bagrem, crveni hrast, gorski javor.

– Sam koncept je da prirodi vratimo neku uslugu, jer je i proizvodnja vina samo uzimanje. Za svaku prodatu bocu mi zasadimo jedno drvo na terenu zemlje Srbije. Dug projekat ali ga sad reallizujemo u zahvalnost prirodi i Bogu na svemu što nam je dao – rekao je Draško, menadžer vinarije „Nikad nije kasno“.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo