Liofilizovana trava spelte – zdrava i laka za upotrebu

Do sada su mnogi, uglavnom, čuli za zeleni sok, koji čini čuda i pomaže da organizam održimo jakim, zdravim, vitalnim. Pored soka koji se čuva u kapsulama, u zaleđenom stanju, sada se na tržištu pojavila i liofilizovana varijanta spelte i ječma, a među proizvođačima je i Poljoprivredno gazdinstvo „Zorica Dobrivojević“ iz Kotešice kod Valjeva sa linijom Green energy.

– Duži niz godina vodimo računa kako se hranimo, da to bude zdravija ishrana, te smo tako i došli na ideju da pravimo sokove od spelte i ječma. Počeli smo sa zaleđenim sokovima, a onda prešli na liofilizaciju jer je lakše konzumiranje, a i dostava ovakvih proizvoda – priča Zorica koja je u međuvremenu postala apiterapeut – lečenje biljem i medom. 

– Od proizvoda u svom asortimanu imamo liofilizovanu speltu i ječam, zatim isto to u kapsulama ili sa medom, kao i sok u zaleđenom stanju koji radimo već dvanaest godina. Sa liofilizacijom smo krenuli pre tri godine i tu su sačuvani svi vitamini, minerali i enzimi koji su neophodni za naš organizam – proces liofilizacije nije tajna i Zorica je rado podelila sa nama način na koji dolaze do zdravog zelenog praha.

– Klija se na vodi, bez zemlje, bez hemije nekih desetak dana. Kad trava izraste do deset santimetara dužine ona se seče, iscedi se sok u posebnim aparatima i daje se na liofilizaciju. Radi se na minus 60  do  plus 40 stepeni,  izvlači se voda i dobije se sprašena masa. To je sublimacija, gde su sačuvani minerali, vitamini i enzimi, pritom je lako za upotrebu. Nakon toga ih pakujemo i radimo pregled u Zavodu za javno zdravlje. Tako pregledano i odobreno ide na tržište. Prodajemo u prodavnicama zdrave hrane – objašnjava Dobrivojevićka uz napomenu da je sve isto kao i kad pijete zaleđeni sok koji je preporučljiv svima.

– Proizvod je preporučljiv svima; deci, adolescentima, odraslima i starima. Registrovan je kao hrana, kao da čovek jede hlorofil. Ovo je još koncetrovaniji proizvod koji ima svojstvo da eksplozivno embrionu energiju uveća od 200 do 600 puta. Taj hlorofil čisti jetru, krv, dobar je za gvožđe i hemoglobin. U ječmu ima vitamina B17, on je dobar kao prevencija karcinomima, ima SOD-superoksid dismutazu koja unutar ćelije štiti od slobodnih radikala, a takođe je dobar za dijabetes i pluća. Spelta je dobra za regeneraciju crevne flore. Kod mene dolazi žena koja je magistar farmacije i ona kaže da se proizvod dobro pokazao kod čišćenja slezine i limfe – još jedna od prednosti liofilizacije je dugotrajnost i mogućnost čuvanja na sobnoj temperaturi.

– Sok mora da se čuva u zamrzivaču, a prah i kapsule na sobnoj temperaturi. Tako ih drže i u prodavnicama, jer je urađena liofilizacija i mogu trajati duže od tri godine – rekla je za Dobro jutro Zorica Dobrivojević.

Tekst: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18