Goran na svom imanju uzgaja lejke neobičnog oblika

Na imanju Gorana Tasića iz sela Korbevac, kod Vranjske banje, godinama rastu lejke, davno zaboravljene biljke, koje su se u ona dobra stara vremena najčešće koristile za zahvatanje vruće i hladne vode iz kotlića, ali i za jelo dok je mlada. Ovu neobičnu biljku najpre su uzgajali njegovi roditelji, a on nastavio kada je počeo da vodi domaćinstvo. Ljubomorno ih čuva, strogo vodeći računa da svake godine obnovi njihovo seme. Krajem marta, obavezno u čašama napunjenim đubrivom iz svog glistenjaka, poseje seme svih vrsta lejki koje ima i ostavi u plastenik da se biljka, uz zalivanje, nesmetano razvija do prvog maja.

– U tom periodu ih sadim, jer tada na našem terenu nema opasnih mrazeva koji bi mogli da im naude. Najbolje uspevaju kada rastu pored vode i kada se njihova loza, koja može da dostigne i deset metara dužine, umota oko nekog visokog drveta – priča Goran, ističući da pored ovih sorti lejki uzgaja i još jednu koja je stigla iz Bosne, a koja daje prelepe plodove tako da svaki može da se upotrebi kao ukras.

Goran plod lejke, koji tokom rasta poprimi različite obilike, bere u oktobru i ostavi da se suše u šarenom hladu. Vičan zanatu on je u početku od njih pravio razne ukrase za kuću, pa je tako mnoge primerke pretvorio u lustere, a neke su završile i kao božićna dekoracija ili korpe za smeštaj uskršnjih jaja. One koje nije upotrebio za pravljenje ukrasa iskoristio je za dekoraciju svog etno gazdinstva koje polako podiže ispred kuće.

Otkako su u vranjskom kraju proizvođači lubenica počeli na lejci da kaleme pelcer bostana, on je tu video svoju šansu za zaradu, pa je počeo u plasteniku da povećava broj sadnica. U zavisnosti od plana proizvodnje u jesen je ostavljao i potrebnu količinu semena.

– U proseku od svake lejke može da se dobije od 200 do 300 semenki. Kada se izvade treba da se čuvaju na suvom mestu i van domašaja glodara – savetuje Goran i ističe da će ubuduće u zavisnosti od potražnje planirati proizvodnju sadnica.

Piše: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18