Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Пијаца „Центар“ отворена после четири године!

Пијаца „Центар“ отворена после четири године!

404

После скоро четири године реконструкције крагујевачка пијаца „Центар“ поново је отворена. У функцији је плато са тезгама и новоизграђени део са расхладним витринама, док историјска зграда у којој је деценијама био затворени део пијаце, још није завршена.

Од маја 2020. године, када је почела реконструкција житељи центра Крагујевца воће и поврће куповали су на импровизованим тезгама у улицама Црвеног барјака и Дечанској, које окружују пијацу. На располагању су им, осим пиљара и маркета, још биле и удаљене пијаце у насељима Аеродром, Ердоглија, Мала пијаца на Бубњу и Кванташ у Индустријској зони.

Првобитни рок за завршетак радова Зелене пијаце, како је Крагујевчани најрадије зову, био је до краја 2020. године. Обнова је обухватала комплекс са платоом за тезге и зграду „Градске тржнице“ у коме су биле пијачне радње. Неколико пута радови су обустављани, мењани су извођачи и померани рокови, да би прошлог месеца почео убрзано да се завршава плато са тезгама и надстрешница.

Репрезентативно здање Градске тржнице, која је културно-историјско добро и једна од најлепших зграда у Крагујевцу, за сада остаје ван функције. Ових дана преко њене фасаде постављене су кулисе, које верно осликавају некадашњи изглед Тржнице. У ЈКП „Шумадија“ која газдује пијацама објашњавају да је то редовна процедура заштите градилишта.

Градска тржница у центру Крагујевца сазидана је 1929. године новцем, које је Србија добила на име ратне одштете после Првог светског рата. Пројекат је урадио руски архитекта Георгиј Коваљевски и биро „Браћа Соларевић“ из Београда. Грађена је по угледу на затворене пијаце у Паризу и Келну. Била је прва затворена пијаца на Балкану и завршена је за годину дана. Радове је извело предузеће „Тунер и Вагнер” из Београда.

Текст и фото: Биљана Ненковић