„Mali proizvođači hrane“ prvi put u Kragujevcu

Prvi kragujevački bazar „Malih proizvođača hrane u Srbiji“ održaće se u nedelju, 24. decembra od 12  do 17 sati u kafe baru „Kuća 1900“, u ulici Nikole Pašića 33. Virtualna platforma koja okuplja male proizvođače godinama je najpopularnija na društvenim mrežama u spajanju kupaca i domaćina. U poslednje tri godine organizuju i bazare u većim gradovima pod sloganom  “Pronađite svog proverenog čoveka sa sela”.

Sve je počelo od Fejsbuk grupe, koja trenutno broji 145.000 članova, a zatim je napravljen i sajt na kome svaki proizvođač predstavlja svoju ponudu sa fotografijama i podacima gazdinstva. Bazar „Malih proizvođača hrane u Srbiji“ do sada je organizovan  u Beogradu i Nišu, gde kupci imaju priliku da se upoznaju sa domaćinima, koje su do tada poznavali samo virtuelno, ali su od njih kupovali domaće namirnice. Ujedno su upoznavali nove i isprobavali njihove proizvode.

Kragujevčani će po prvi put imati priliku da posete Bazar „Malih proizvođača hrane“ i podrže njihovu delatnost. Na bazaru će biti proizvođači zimnice, hladno ceđenih sokova, zanatskog piva, organskog vina, sireva, ovčijih suvomesnatih proizvoda, meda, lešnik krem, ljutih sosova, hladno ceđenog ulja. Osim domaćina iz Šumadije gostovaće i proizvođači iz Grocke, Knjaževca, Sombora, Brusa, Beograda, Niške banje i Varvarina.

Biljana Nenković

Foto: Mali proizvođači hrane

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18