Najbolja vina i vinarije Srbije u 2023. godini

U tradicionalnom godišnjem izboru najuticajnijeg vinskog magazina u regionu Vino.rs podeljena su priznanja u 23 kategorije najboljim vinima i vinarijama Srbije, a po oceni domaćih vinskih eksperata, vinara, enologa, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima i vinskih novinara, koji su pažljivo pratili novitete vinskih kuća tokom 2023. godine.

Za najbolje crveno vino u 2023. godini proglašeno je Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017 poznate vinarije Radovanović iz Krnjeva.

Najbolje belo vino je sovinjon blan sovinjon blan Ex Cathedra 2021 vinarije Erdevik, koja je ponela i naziv najbolje vinarije.

Najbolji roze dolazi iz vinarije Vertiz pod etiketom Eau de Rosé 2022, a najbolje penušavo vino je Eclater 2018 Vinarije Zvonko Bogdan.

Najbolja mlada vinarija Lakićević

U kategorijama lokalnih autohtonih sorti pobednici su Bukovski Cuvee 2019 negotinske vinarije Matalj i Grašac 2020 Vinčić. Najbolja organska vina su Dionizije 2019 Jović i Furmint Kew 2019 Sagmeister, dok je u kategoriji oranž vina pobedio Morange 2018 Milijan Jelić.

Najbolja mala vinarija Jović

Izabrana su i najbolja desertna vina, te ona s najboljim odnosom cene i kvaliteta, što je posebno zanimljivo za kupce.

Vinarija Jović iz okoline Knjaževca proglašena za najbolju malu vinariju, a naziv najbolje mlade ponela je vinarija Lakićević iz Leposavića na Kosovu.

Priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu otišlo je raskošnoj vinariji Atelje vina Šapat u Slankamenu, a najbolji dizajn vinskih etiketa ima organska vinarija Imperator s Fruške gore.

Pobednička vina će biti predstavljena na posebnim degustacijama u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu.

Foto: Ivana Čutura, Slobodan Vidović i Vladimir Tadić

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar