Koliko košta prosečna posna trpeza za Badnje veče?

U vreme božićnog posta dok se vernici pripremaju za obeležavanje jednog od najvećih hrišćanskih praznika, mnoge interesuju cene posnih namirnica, najpre onih koje se nalaze na trpezi za Badnje veče. Računica koju smo izveli ukazuje da je četvoročlanoj porodici, za jednu posnu svečanu večeru, potrebno minimum 10.000 dinara, treba uzeti u obzir da će većini sva tri obroka biti posna. U zavisnosti od običaja u večeri pred Božić na stolu bi trebalo da se nađu riba, posni pasulj, krompir salata, šampinjoni, suvo voće, orasi, sitni posni kolači, rezanci s orasima ili s makom, kompot i med i naravno voće.

U ribarnicama i marketima najtraženiji su šaran, som i pastrmka, dok su od morske ribe aktualni fileti lososa, brancin i orada. Primetno je da cene variraju te u ribarnicama na novosadskim pijacama Limanskoj, Futoškoj, Detelinarskoj, Ribljoj i Satelitskoj za filete oslića, u zavisnost od gramaže, treba izdvojiti od 495-990 dinara, kilogram očišćenje pastrmke staje od 685-889, za očišćenog šarana (šnicla) treba izdvojiti od 750-1450 dinara. Kilogram smuđa je od 1.150 do 1.700, dok kilogram soma staje između 950 i 1.900 dinara. Za one koji više vole lagane salate sa tunjevinom i posnom testeninom treba reći da je cena jedne konzerve tune od 199 do 600 dinara koliko staje „Rio mare“, dok su posne makarone od 64 do 200 dinara, posni majonez košta od 100 dinara pa naviše, a cena mu zavisi od gramaže i proizvođača. Napici od kokosa, badema, soje ili pirinča, su od 250-350 dinara, a 100 grama biljnog sira košta od 150 do 250 dinara. Namaz humus je od 189 do 220 dinara.

Naravno, ovih dana se u većim količinama kupuje jezgrasto i sušeno voće. Na gradskim pijacama za bademe, orahe ili lešnike u rinfuzi treba izdvojiti od 700 do 1.300 dinara, a slična je cena i u prodavnicama zdrave hrane. Ove namirnice su skuplje u megamarketima, jer kesica od 70 grama pečenog badema košta od 200 do 400, koliko je cena i lešnika. Orasi očišćeni su od 700 do 1500 dinara, a oni u ljusci staju od 300 do 600 dinara. Sušeno voće najjeftinije je na pijacama – za suve šljive treba izdvojiti od 400 do 1.000 dinara koliko su na Limanskoj pijaci,  suve smokve su od 500-900, a najskuplje su suve kajsije za koje sugrađani treba da izdvoje od 1000 do 1600 dinara. Pakovanje sušenog voća (200 grama) u trgovinskim lancima staje od 180 do 500 dinara. Ukoliko ne pravite kolače sami, kupovne će te u zavisnosti od vrste, radionice ili poslastičarnice platiti od 800 do 1.500 dinara. Ukoliko želite da ispoštujete sve običaje budite spremni da platite i proklijalu pšenica od 200 do 400, skromnije badnjake u prodavnicama po 200 dinara, a one kitnjastije i skuplje, zbog čega je računica za ovaj praznik prilično visoka.

Foto i tekst: Ljiljana Milovanović

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo