Na novogodišnjoj trpezi Vranjanki i pita samsa

Na novogodišnjoj trpezi mnogih Vranjanki će se i ove godine naći pita samsa koju su nekada njihove majke i bake spremale specijalno za “sramne goste” (važne goste). Ona je na meniju tamošnjih domaćica još od doba Turaka, pa je otuda u starom Vranju važilo pravilo da ni jedna devojka ne može da se uda ako ne zna da je napravi. Imajući to u vidu majke koje su imale žensku decu vodile su računa da ih od malena nauče kako se pravi ova pita.

Ovu pitu vranjske domaćice započinju da prave tako što najpre pripreme kilogram brašna, pola litra mlake vode, kašičicu soli i 350 grama ulja pomešanog sa kašikom svinjske masti. Od ovih namirinica potom umese glatko testo koje ne sme da bude ni pretvrdo, a ni premeko. Obično od ovako pripremljenog testa bude deset okruglih loptica, koje pošto malo razvuku oklagijom i premažu uljem, ostave da odstoje petnaestak minuta. Kad odstoje na stolnjaku ih razvlače u tanku providnu koru sa čijih krajeva, kada završe sa razvlačenjem, obavezno odseku debele slojeve testa, a zatim poprskaju uljem i onda podizanjem jednog kraja stolnjaka uvis uviju koru u rolnu i polože u podmazan pleh.

Pripremljenu samsu treba peći u dobro zagrejanoj rerni nekih pola sata, a na pet minuta pre vađenaj preliti je sa 700 ml kiselog mleka pomešanog sa pet čenova istucnog belog luka i ponovo vratiti u rernu da kore upiju preliv. Prilikom prelivanja treba voditi računa da se kiselo mleko ravnomerno rasporedi po površini kako se kore ne bi pretvorile u pihtijastu masu. Pita samsa se servira na sto kada se ohladi.

One Vranjanke koje nemaju vremena da mese kore za ovu pitu zasigurno će je napraviti od kupovnih, a za njeno spremanje je potrebno da pripreme pola kilograma kora za pitu, 7 kašika brašna, pola kockice sirovog kvasca, 125 grama margarina i 300 ml mlake vode.

Kore treba najpre premazati smesom napravljenom od brašna, vode, kvasca i margarina. Potom svaku namazanu koru uviti u rolnu, ređati u podmazan pleh i peći u dobro zgrejanoj rerni. Dok se pita peče treba pripremiti preliv od 1 čaše kisele pavlake, isto toliko jogurta, nekoliko čena istucanog belog luka i soli po ukusu. Kada je pečena preliti je ovom masom i vratiti u rernu da se sastojci sjedine.

Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18