Proja s koprivom

Na proji su odrasle mnoge generacije s ovih prostora, ona je bitan deo nacionalne kuhinje većine balkanskih naroda.  Proja je u stvari kukuruzni hleb, i vekovima je bila glavna namirnica na trpezi gorštaka i sirotinje, koja je beli, pšenični hleb sebi mogla da priušti jedino na Vaskrs, Božić i krsnu slavu. Prava, seljačka proja pravi se samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, pa se može jesti i u vreme strogog posta. Najbolje je kukuruzno brašno samleveno u potočari, koje proji daje poseban ukus.  U proju se prilikom pripreme mogu dodati i sir, čvarci, kiseli krastavčići, semenke, paprika, jogurt, sve po ukusu, kao i pšenično brašno. U mnogim krajevima, međutim, smatraju da ovi dodaci „kvare“ proju, pa ovako pripremljenu zovu projanica ili projara.

Potrebno je:

  • 150 g mlade koprive
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 200 g punomasnog zlatarskog sira
  • 3 jajeta
  • 1 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 čaša kiselog mleka (ili jogurta)
  • 1 dcl mineralne vode
  • semenke susama
  • so po potrebi

Priprema:

U prosejano brašno dodati kiselo mleko, izgnječen sir, jaja, prašak za pecivo, ulje i koprivu koju je potrebno prethodno kratko obariti i sitno iseckati. Sve to dobro izmešati, uz povremeno dodavanje mineralne vode, da proja bude malo ređa. U podmazan i pobrašnjen pleh izliti proju i potom je posuti sa malo susama.  Proju ubaciti u zagrejanu pećnicu i peći oko 30 minuta, na 2200C, dok ne požuti. Proja se potom iseče, služi se topla ili hladna, uz kiselo mleko ili jogurt.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18