Morčija supa

Nema lepše supe od morčije. Kuva se u svečanim prilikama za ukućane i goste. Priprema se sa domaćim rezancima koji se ručno razvlače, što danas predstavlja retkost na trpezi. Iskoristite priliku i obradujte sebe i ukućane ovom supom slatkastog ukusa i divne žute boje.

Potrebno je za supu:

  • 1 morka (1,2 kg)
  • 1 šargarepa
  • 1 crni luk, zapečen na plotni
  • 1 peršun
  • 4 l hladne vode
  • so, biljni začin i biber u zrnu

Za domaće rezance:

  • 300 g brašna
  • 3 jajeta
  • so i voda

Priprema:

U lonac sipati hladnu vodu, staviti isečeno i oprano morčije meso, a zatim povrće. Supa se kuva oko tri sata na laganoj vatri. Kada je gotova, ostaviti neko vreme da se izbistri, zatim je procediti u drugu posudu, ponovo staviti na šporet i, kada provri, dodati rezance. Domaće rezance zamesiti i ostaviti da stoje 1-2 sata, a onda testo razviti oklagijom na tanko. Seći mašinom na „milimetar”. Možete ih razviti i malo deblje, pa ih seći cik-cak makazama. Rezance prosušiti i staviti u ključalu supu. Nakon par minuta razliti u činije. Poslužiti toplu.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

dobrojutro.redakcija@gmail.com

Pozovite nas na telefon 069 11 54 004

i poručite kuvar

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18