Salčići

Kolači koje obožavaju skoro svi! Salčići se prave obično za vreme svinjokolja, kada je salo najsvežije. Mese se i u mnogim prilikama – na svečanim ručkovima, proslavama, ali i porodičnim i drugim okupljanjima. U salčićima je neizbežan pekmez od šljiva koji im daje slast, ali i potrebnu kiselost i svežinu.

Potrebno je:

  • 1 kg brašna
  • 3 jajeta
  • ½ kg svinjskog sala
  • ½ l belog vina
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašičica šećera
  • ½ kašičice soli
  • pekmez od šljiva
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer

Priprema:

Staviti salo u činiju, izmešati sa dve šake brašna i kašikom sirćeta i ostaviti na toplom da omekša. U činiji izmešati 1 celo jaje, 2 žumanceta, kašiku šećera i malo soli. Postepeno dodati vino i brašno i mesiti da testo postane glatko. Podeliti na devet jufki. Svaku razviti oklagijom i premazati salom – osim devete. Razvijene kore stavljati jednu preko druge, tako da deveta ne bude namazana salom. Testo ostaviti da odstoji petnaestak minuta, a onda razviti oklagijom što je moguće tanje. Razvijeno testo ponovo premazati salom, i sve četiri strane preklopiti jednu preko druge – ka sredini. Ostaviti da odstoji još petnaestak minuta i ponovo razviti oklagijom. Testo iseći na pravougaonike. Na svaki pravougaonik staviti pekmez od šljiva i preklopiti na pola. Salčiće peći u tepsiji na pek papiru i temperaturi od 200°C – 35 do 40 minuta. Pečene i ohlađene posuti šećerom u prahu.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

dobrojutro.redakcija@gmail.com

Pozovite nas na telefon 069 11 54 004

i poručite kuvar

po ceni  949 rsd + PTT troškovi

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18