Bobove pihtije za krstovdansku trpezu

Ove pihtije se prave od boba, biljke iz porodice mahunarki, po ukusu najsličnije pasulju. To je tradicionalno srpsko jelo koje polako pada u zaborav. U Pomoravlju su bobove pihtije neizbežna hrana na posnoj slavskoj trpezi. Ako slavite slavu u vreme posta, postite ili jednostavno želite da ih isprobate, evo odličnog recepta za pripremu boba..

Potrebno je:

  • ½ kg očišćenog boba
  • 2 lovorova lista
  • 2 kašičice soli
  • 5 čenova belog luka
  • 70 ml ulja
  • ½ kašičice mlevene paprike

Priprema:
Bob dobro oprati, pa potopiti u hladnu vodu i staviti da stoji 6 sati. Voditi računa o tome da bob sve vreme bude u vodi. Preručiti u sud za kuvanje, staviti 2 lovorova lista i 2 kašičice soli. Kuvati 2 sata na laganoj vatri. Povremeno mešati i skidati penu koja se stvara. Kada bob bude kuvan, izvaditi lovorovo lišće, ocediti vodu pa ispasirati bob (možete i štapnim mikserom, u blenderu ili u posudi za pasiranje). Isitnjen beli luk dodati u pasiran bob, razliti u tanjire i ostaviti da se ohladi i stegne. Pre služenja preliti uljem, posuti sa 1/2 kašičice mlevene paprike i iseći na kocke.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. 
Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

Pozovite nas i poručite kuvar
na telefon 069 11 54 004

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime