Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Пројекат: „Ново лице жене са села“

Пројекат: „Ново лице жене са села“

394

Мрежа Језгро покренута је пре пет година, а на иницијативу Драгане Томић Пилиповић, председнице Центра за друштвено одговорно предузетништво из Врмџе са циљем стварања мреже стручне и људске подршке женама у сеоским срединама. Циљ је да се женама из сеоских подручја помогне да успешно реализују жељене предузетничке идеје, да унапреде свој сеоски бизнис или заједницу у којој живе. Новосађанка др Ивана Мишковић, предузетница и власница туристичко-сеоског домаћинства Кривац, једна од од менторки у овој Мрежи и едукује односно ради са три девојке са села на тему органске пољопривреде и заштите животне средине.  

-Од оснивања Језгро окупља како остварене жене из сеоских подручја, тако и оне које имају дугогодишње искуство живота и рада у селима широм Србије. Свима је заједничко то што заговарају родну равноправност, равноправне шансе за појединце и оснаживање жена и подизања свести о важности женског предузетништва и њеног економског и личног раста и развоја – каже Ивана.

Oсновна идеја je да створе сигурније и подстицајније окружење за жене у сеоском окружењу у којем оне могу да остваре пословни напредак и квалитетнији живот за себе и своју породицу.

-Оснажене на одговарајући начин, жене са села могу и треба да преузму главну улогу као покретачице промене на руралу, које обликују своје економско, социјално, здравствено или образовно окружење. Користећи капацитете мреже Језгро ЦДОП осмишљава и реализује пројекат “Ново лице жене са села”, усмерен на оснаживање младих жена, припадница етничких мањина и повратница које живе и раде у руралним деловима Србије – објашњава саговорница.

Како каже, централни део пројекта је менторски програм, такође и помажу да подигну свест о дискриминацији и насиљу, као и о значају превенције болести.

– Саветујемо их и на који начин да имају што бољи приступ информацијама које су непосредно важне за њихове свакодневне животе. Кроз пројекат и активности менторског програма желимо да развијемо мрежу менторки и менторина не само из различитих сфера интересовања, пословања и експертиза него и из различитих региона Србије што ствара посебну додатну вредност за учеснице програма – прича Ивана.

Менторски програм је намењен онима које желе да се развијају и препознају да могу личним примером да активирају своју непосредну заједницу, а потребна им је стручна и добронамерна подршка.

– Свака од одабраних учесница је повезана са искусном менторком мреже Језгро, која је води кроз шестомесечни менторски процес и бива јој искрена подршка на путу личног и професионалног раста и развоја. Младим женама и девојкама је омогућен бесплатан приступ бази знања кроз платформу која је богата едукативним садржајем, али и направљеним предложеним планом учења у зависности од тренутних потреба. Учеснице си у део шире заједнице истомишљеника кроз интернет платформу коју развијамо уз стручну помоћ и кроз чајанке, односно уживо и онлајн окупљања која организујемо – закључила је Мишковићева.

Љиљана Миловановић

Фото: приватна архива саговорнице