Prolećni radovi u pčelinjaku

Zima je polako na izmaku, pa pčelarima predstoje ozbiljni radovi u pčelinjaku kako bi na vreme pripremili košnice za prvu prolećnu pašu. Ovaj veliki posao oni će i ove godine otpočeti čišćenjem podnjače. To će uraditi pri lepom i sunčanom vremenu bez vetra. Tada će odvojiti sve delove košnice od podnjače i sa nje sastrugati sve što se nađe na njoj. Svu tu prljavštinu sakupiće i vreću i spaliti, a očišćenu podnjaču dezinfikovati.

Prvi brzi pregled društva pčelari će, prema rečima Srđana Zafirovića, savetodavca za stočarstvo u vranjskoj PSSS, obaviti pri temperaturi od 14 Celzijusovih stepeni i on mora da traje što kraće, kako se pčele ne bi uznemirile i usporile svoj rad. Cilj ovog pregleda je da se sagleda stanje društva, koliko imaju hrane, stanje legla, kvalitet matica, jačina pčelinjeg društva, zdravstveno stanje legla.

– Ako su saće i satonoša čisti bez žutomrkih mrlja i ako su poklopci ravno zatvoreni bez udubljenja onda su društva zdrava. Prilikom utvrđivanja zdravstvenog stanja društva poželjno je prisustvo iskusnog pčelara. Svaki pčelar primećeno stanje treba da evidentira u evidencioni karton društva – ističe Zafirović i dodaje da se jačina pčelinjeg društva određuje na osnovu legla i broja ulica između dva rama. Sanaciju društva pčelari treba da obave u slučaju kada društva nemaju maticu, ili imaju maticu trutovnjaču, ili imaju lažnu maticu kao i društva koja nemaju dovoljno hrane. Takvim društvima se dodaje matica ili se spajaju sa normalnim društvom preko novinske hartije.

– Ako pri pregledu košnica pčelari ustanove da pčele nemaju dovoljno hrane onda će pri nižim temperaturama (ispod 10) obaviti prihranjivanje pogačama, a ako su one veće od 10 Celzijusovih stepeni onda će to uraditi šećernim sirupom  (šećer : voda= 2:1) – savetuje Zafirović.

On podseća pčlare da prilikom pregleda košnica obavezno provere u kakvom je stanju materijal za utopljavanje, a ukoliko utvrde da je navlažen i oštećen obavezno da ga zamene. Takođe u košnici treba da obezbede normalnu ventilaciju i mikroklimu jer pčelama najviše smeta vlaga.

Detaljni i glavni pregled košnica pčelari će, po njegovim rečima, da urade krajem marta, ukoliko vremenski uslovi to dozvole. Oni mogu istovremeno da obavljaju i proširenje legla i to samo sa okvirima sa medom i izgrađenim saćem. Pri detaljnom pregledu potrebno je da uklone svo nepravilno saće i umesto njega stave lepo izgrađeno saće zbog normalnog razvoja legla. Satne osnove ne treba da stavljaju u martu, već kada imaju dobru pašu i veliki broj mladih pčela za lučenje voska. U ovom periodu pčelama treba pripremiti i pojilo koje treba da stoji na suncu i nikada ne sme biti prljavo, a još manje da ostane prazno.

– Pčelinja društva se u ovom periodu mogu tretirati i protiv varoe sa nekim od registrovanih lekova, ukoliko to pčelari nisu ranije učinili. Neophodno je da zaštite i rezervno saće od voštanog moljca sumporisanjem ili drugom metodom – poručuje vranjski savetodavac.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18