Rezidba u Pomoravlju još najmanje mesec dana

Rezidba voća u Pomoravskom okrugu je u toku i trajaće, bar, još mesec dana, kažu u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi u Jagodini.

– Najpre se počelo sa rezidbom šljive u decembru. Najvećim delom je šljiva orezana, a u toku je rezidba loze, jabuke, kruške. U Pomoravlju tek sledi rezidba i trajeće do pokretanja vegetacije. U zavisnosti od voćne vrste i vremenskih uslova kraj rezidbe se očekuje od sredine marta do početka aprila – rekao je savetodavac za voćarstvo u PSSS Jagodina Igor Andrejić.

Ovakvi vremenski uslovi, odnosno lepo vreme u februaru neće napraviti veće probleme voćarima.

– Bilo bi dobro da je jača zima jer bi tako bila stopirana vegetacija i uništili bi se neki štetni mikroorganizmi u voćnjacima. Još nemamo problem sa mrazem. Jesu dani lepi i visoke su temperature, ali su noći hladne što stopira vegetaciju. Neće biti problema sa izmrzavanjem, ali ako ovakvo vreme potraje imaćemo probleme od sredine marta i početka aprila, kada kreće vegetacija i kada mrazevi mogu da naprave velike štete jer kreću pupoljci – kazao je Andrejić za naš portal.

Voćari koji do sada nisu uradili đubrenje trebalo bi urade osnovno đubrenje sa NPK mineralnim đubrivima.

Piše: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18