U Podrumu “Stari dani” rađaju se vrhunska vina

“Stari dani”, “Kalabalak”, “Alal”, “Basma” i “Aber” su vina kojima su vlasnici Podruma “Stari dani”, Ljubiša Stošić iz sela Rakovac, kod Bujanovca i Dušan Janjić iz Leskovca, proteklih godina osvojili tržište juga Srbije. U ovom podrumu oni su napravili još jedno vino pod nazivom “Taman” koje je već u ponudi. Ono nimalo ne zaostaje po kvalitetu od ostalih njihovih vina, tako da oni koji ga piju kroz njega mogu da osete duh tradicionalnog juga Srbije, a kroz naziv vina i njegov karakter.

I ovo vino su napravili od grožđa koje proizvode na svojoj plantaži od 26,5 hektara, u vrtogoškom vinogorju, a drugim u leksovačkom selu Živkovo.

Na ovoj površini oni proizvode tri sorte crnog grožđa kaberne suvinjon i merlot, pino noar i dve bele šardone i sovinjon blan vrhunskog kvaliteta. Zemlja na kojoj uzgajaju vinovu lozu je izuzetna za ovu vrstu proizvodnje.

Zbog malih prerađivačkih kapaciteta oni su prinuđeni da svake godine jedan deo grožđa prodaju velikim vinarijama “Radovanović”, “Kovačević” i “Edin”.

– Oni od nas najviše otkupljuju crno grožđe, dok šardone i pino noar u mnogo manjim količinama – kaže Ljubišin sin Lazar Stošić, koji polako ulazi u porodični posao.

On ističe da su oni na svojim vinogradima prošle sezone, koja nije pogodovala proizvodnji grožđa, ostvarili odlične prinose za razliku od drugih proizvođača.

– Uspeli smo da u prvoj polovini godine, koja je obilovala nestabilnim vremenom, na vreme zaštitimo vinovu lozu. U drugoj polovini imali smo lepo vreme, a sve to je pogodovalo  lepom razvoju i sazrevanju grožđa, što je na kraju rezultiralo i dobrim prinosima -priča Lazar.

Vlasnici vinskog Podruma “Stari dani” i ove godine su ambiciozno ušli u novu proizvodnu sezonu. Trenutno su preokupirani orezivanjem vinove loze koje bi trebalo da završe do marta meseca.

– Na ovom poslu angažovali smo vrhunske majstore. To su sve prekaljeni orezivači vinove loze i mi smo prezadovoljni njihovim radom – kaže zadovoljno Lazar.

Posle obavljanja ovog značajnog posla oni će u vinogradima krenuti sa zatezanjem žica i stubova, a posle toga će pristupiti đubrenju i primeniti jednu do dve zemljišne obrade kada sa toplim vremenom krene i korov.

– I ove godine nam predstoji borba za dobar prinos. Ako vreme bude lepo ta borba će biti mnogo lakša i uz manje muke ćemo doći do željenih prinosa – podvlači na kraju Lazar.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18