Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ После много година тражења пронађено Пчињско ћепе

После много година тражења пронађено Пчињско ћепе

252

Своју богату колекцију народних ношњи, ових дана, Бојан Ристић из Врања, je сасвим неочекивано употпунио Пчињским ћепетом. То је одевни предмет који су људи овог краја престали да користе пре много деценија, а за који је мислио да га никада неће наћи.

Вероватно би и било тако да му један стари Врањанац, знајући чиме се бави,  није понудио неко старо ћебе са тавана говорећи му да тај материјал може да искористи за своје потребе. Бојан се овом позиву радо одазвао нестрпљиво ишчекујући да види о каквом ћебету је реч.

– Када смо га скинули са тавана и отворили пред мојим очима се указало Пчињско ћепе за којим сам годинама трагао. Одмах сам га и руком додирнуо да се и на тај начин уверим да сам успео да пронађем и овај комад заборављене народне ношње краја у коме живим – прича усхићено Бојан.

Овим открићем није био изненађен само он, већ и власник Пчињског ћепета који свих није знао да на тавану чува овакву старину.

– Деди је било драго када сам му рекао да ћу наставити да га чувам и одржавам. Сада је у мојој колекцији и представља још једног војника у строју против заборава – каже Бојан.

Пронађено ћепе, је према његовим речима, зимски одевни део старе народне ношње.  У она стара времена је рађено од домаћег црног сукна или браон боје. Своју највећу намену имало је зими када су људи излазили напоље.

– Ћепе, које има у свом саставу и капуљачу, је толико велико да су људи њиме могли без проблема да покрију све делове тела и на тај начин се заштите од снега или воде који би могли да нашкоде њиховом здрављу – истиче Бојан и наглашава да су га људи много носили у планинским и моравским селима и да је оно услед појаве нових индустријских материјала, као и побољшања кућних услова живота, полако губило на свом значају.

Захваљујући оваквим људима колекција заборављене народне ношње Бојана Ристића се сваким даном повећава, а пред којом заборав губи велику битку.

Текст: Гордана Настић

Фото: Гордана Настић и ФБ Бојан Ристић