I „babino uvo“ najavilo proleće

Dugo godina Svetlana Bogdanović u svojim Jarebicama, selu u okolini Loznice, nije videla „babino uvo“, gljivu koja najavljuje proleće.

Ovu gljivu nisam videla u mom selu od detinjstva. Sada sam je sasvim slučajno ugledala u voćnjaku, na metar od starog drveta, zakrivenu rastinjem. Obično se nalazi blizu reka i u šumama, tako da me je baš iznenadilo – rekla je Svetlana za Dobro jutro, iznoseći i jednu zanimljivu činjenicu koju pamti iz detinjstva.

Kada smo bili mali govorili su nam da je uzmemo, prepolovimo i jednom polovinom mažemo jedan, a drugom drugi obraz. Tako će izgledati kao da smo stavili rumenilo i bićemo zdraviji. Babino uvo se, inače, viđa na samom početku proleća kad krenu jagorčevine i visibabe – izgleda, da nam je po svemu što nam priroda poručuje proleće na vratima, iako je druga polovina februara.

Tekst: Z.D.

Foto: Svetlana Bogdanović, Miltof – Flickr

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18