Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Први пупољци на кајсији – почиње стрепња од мраза

Први пупољци на кајсији – почиње стрепња од мраза

1750

У чачанском крају у појединим засадима раних сорти кајсија појавили су се први пупољци, који су у фази црвеног балона. Према оцени стручњака кајсија је сада најугроженија воћна врста због евентуалних мразева у наредном периоду. Како је просечан датум ризика од пролећних мразева до прве половине априла, остало је још много времена за стрепњу.

До почетка вегетације кајсије дошло је због релативно благе зиме. Ни ниже јутарње температуре нису биле од помоћи да спрече почетак вегетације.

– Сума температура ове зиме је била пресудна за кретање вегетације овако рано. Чак и благо хладне ноћи нису биле довољне да зауставе вегетацију. Мало је тога што воћари сада могу да ураде. Све је у рукама природе. Кречење стабала и примена неких биостимулатора могу помоћи  да се побољша имунитет биљке и то је све што могу да предузму – изјавио је проф. др Иван Глишић са Агрономског факутлета у Чачку.

Идеални сценарио који сада прижељкују одгајивачи раних сорти кајсије је захлађење, али без екстремно ниских температура. У овој фази вегетације мраз од минус 6 до минус 10  био би погубан.

– Просечан датум ризика од мразева у овим крајевима  до 10. априла, тако да је остало још много времена за стрепњу да ли ће ниске температуре утицати на род. Остаје нам само да се надамо – додао је Глишић. 

Кајсија је воће које најраније цвета и она је тренутно најугроженија. За њом ће, како се процењује, ускоро кренути и остале воћне врсте попут шљиве, ране сорте брескве, трешње. Ако у наредном периоду буде снега и мраза, шта ће се дешавати са воћем зависи од фазе у којој се нађе и од јачине мраза.

Искуства из претходних година говоре да се са природом никада не зна. Тако је  2018. године најхладнији дан те зиме био 1. март са температуром од минус 10, па и 15 степени у појединим областима. Воћари памте да је било година када је кајсија цветала у ово време и опстала. Али, сећају се да је прошле године 1. априла пао снег и „обрао“ кајсије у чачанском крају.

Текст: Биљана Ненковић

Пред вама је свих 20 џепних књига из серијала „Мој воћњак“, „Мој повртњак“, „Мој виноград“ и „Моје цвеће“. Књиге у формату 16×12цм у пуном колору на 64 стране, лаке за коришћење и увек при руци.

Мој воћњак ће вас упознати како да кренете и почнете да формирате свој засад, припремите земљиште, одаберете воћну врсту.

Ту су и Јабука, Вишња, Трешња, Крушка, Боровница, Јагода, Малина, Леска, Шљива, Кајсија, Ружа, Парадајз, Паприка, Кромпир, Краставац, Грашак, Пасуљ, Лукови и Виноград.