Prvi pupoljci na kajsiji – počinje strepnja od mraza

U čačanskom kraju u pojedinim zasadima ranih sorti kajsija pojavili su se prvi pupoljci, koji su u fazi crvenog balona. Prema oceni stručnjaka kajsija je sada najugroženija voćna vrsta zbog eventualnih mrazeva u narednom periodu. Kako je prosečan datum rizika od prolećnih mrazeva do prve polovine aprila, ostalo je još mnogo vremena za strepnju.

Do početka vegetacije kajsije došlo je zbog relativno blage zime. Ni niže jutarnje temperature nisu bile od pomoći da spreče početak vegetacije.

– Suma temperatura ove zime je bila presudna za kretanje vegetacije ovako rano. Čak i blago hladne noći nisu bile dovoljne da zaustave vegetaciju. Malo je toga što voćari sada mogu da urade. Sve je u rukama prirode. Krečenje stabala i primena nekih biostimulatora mogu pomoći  da se poboljša imunitet biljke i to je sve što mogu da preduzmu – izjavio je prof. dr Ivan Glišić sa Agronomskog fakutleta u Čačku.

Idealni scenario koji sada priželjkuju odgajivači ranih sorti kajsije je zahlađenje, ali bez ekstremno niskih temperatura. U ovoj fazi vegetacije mraz od minus 6 do minus 10  bio bi poguban.

– Prosečan datum rizika od mrazeva u ovim krajevima  do 10. aprila, tako da je ostalo još mnogo vremena za strepnju da li će niske temperature uticati na rod. Ostaje nam samo da se nadamo – dodao je Glišić. 

Kajsija je voće koje najranije cveta i ona je trenutno najugroženija. Za njom će, kako se procenjuje, uskoro krenuti i ostale voćne vrste poput šljive, rane sorte breskve, trešnje. Ako u narednom periodu bude snega i mraza, šta će se dešavati sa voćem zavisi od faze u kojoj se nađe i od jačine mraza.

Iskustva iz prethodnih godina govore da se sa prirodom nikada ne zna. Tako je  2018. godine najhladniji dan te zime bio 1. mart sa temperaturom od minus 10, pa i 15 stepeni u pojedinim oblastima. Voćari pamte da je bilo godina kada je kajsija cvetala u ovo vreme i opstala. Ali, sećaju se da je prošle godine 1. aprila pao sneg i „obrao“ kajsije u čačanskom kraju.

Tekst: Biljana Nenković

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18