Pogačice sa čvarcima

Iako su usputni proizvod u topljenju svinjske masti, čvarci su jedan od najomiljenijih delikatesa u Srbiji. Najlepši su kad su vrući, i kad se jedu s mekim belim hlebom. Samleveni čvarci i droždina mogu i da budu sastojak za, ništa manje omiljene, pogačice. Pogačice se pripremaju u različitim prilikama – za doručak, za užinu, kao predjelo… Pogačice sa čvarcima najukusnije su dok su tople, a ništa im ne fali ni kada se ohlade.

Potrebno je:

  • 250 g samlevenih čvaraka ili droždine
  • 500 g brašna
  • ½ kockice kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 g masti
  • 1 jaje
  • 1,5 dcl mlakog mleka

Priprema:

U posudu sipati mlako mleko, šećer i kvasac, i ostaviti na toplom da nadođe. U isto vreme u činiji pomešati polovinu brašna, so, mast i jaja i dodati nadošao kvasac. Uz mešanje, postepeno dodavati preostalo brašno i, kada se testo zamesi, pokriti krpom i ostaviti oko pola sata na toplom da naraste. Za to vreme samleti čvarke ili prikupiti droždinu i podeliti na tri dela.

Na dasku za mešenje posuti brašno, razviti testo oklagijom i na njega rasporediti trećinu samlevenih čvaraka ili droždine. Testo zatim preklopiti od gore na dole, ostaviti da odstoji petnaestak minuta, razvući pa opet rasporediti drugu trećinu čvaraka. Testo ponovo presaviti, pa još jednom ponoviti postupak. Posle trećeg posipanja čvaraka, testo oblikovati u jufku i ostaviti da stoji još petnaestak minuta da potpuno naraste. Razvući, pa okruglom modlom vaditi pogačice, poslagati ih u tepsiju na pek papir i peći u zagrejanoj pećnici na 2250C dok ne porumene.

Foto: shutterstock

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

Pozovite nas na telefon 069 11 54 004

i poručite kuvar po ceni  949 rsd + PTT troškovi

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18