Vreme za tretman jabuke i kruške, dunja sledeća!

U voćnjacima u okolini Topole i Kragujevca zasadi jabuka i krušaka nalaze se u fazi od početka pucanja pupoljaka do faze zelenih listića oko 5 milimetara iznad ljušture pupoljka. Zbog visokih dnevnih temepratura koje se predviđaju i u narednim danima, stručnjaci procenjuju da će doći do daljeg razvoja biljaka i napredovanja vegetacije do vrlo osetljive faze „mišje uši“.

– U ovom trenutku veoma je važna zaštita jabuke i kruške od gljivičnih i bakterijskih oboljenja bakarnim preparatima. Voćarima se preporučuje da obiđu zasade i vide  kojoj je fazi razvoja biljka. Tretmane treba obaviti pre padavina kako bi se zasadi zaštititili od uzročnika čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke, zatim od čađave krastavosti kruške i bakteriozne plamenjače jabučastog voća, odnosno ervinije – kaže Verko Kačarević, inženjer zaštite bilja iz Vinče kod Topole.

Kod kruške je registrovano prisustvo larvi mlađeg uzrasta obične kruškine buve. Savetodavci navode da je za sada ova pojava u niskom indeksu napada, što znači da je piljenje larvi na početku. Zbog toga bi trebalo pratiti njen razvoj, kako bi se na vreme obavili tretmani.

U okolini Kraljeva, kraju poznatom po proizvodnji dunja pripremaju se za tretmane bakrom. Iako ovo voće među poslednjima kreće sa vegetacijom i cvetanjem, zasadi se nalaze u fazi od kraja bubrenja lisnih pupoljaka do faze početka pucanja pupoljaka.

Odmah nakon rezidbe treba dezinfikovati rane i povrede na granama i stablu, kako bi se smanjio infektivni potencijal od bakteriozne plamenjače jabučastog voća, poznatije kao ervinije. Voćarima se preporučuje hemijski tretman na bazi bakra po suvom i mirnom vremenu. Takođe, da bi se suzbile prezimljujuće forme štetočina potrebna je primena preparata na bazi mineralnog ulja.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18