Vreme za rezidbu jagoda u plastenicima

U prvoj polovini marta jagode u plastenicima treba očistiti od starog, prošlogodišnjeg lišća. Staro lišće treba izneti iz plastenika i uništiti, a potom obaviti zaštitu primenom bakarnih preparata, kako bi se sprečile bolesti i smanjio infektivni potencijal u zasadu, saopšteno je iz PSSS Kragujevac.

Jagode u Šumadiji u plasteničkoj proizvodnji nalaze se u fazi od tri do pet listova je razvijeno, dok ovo voće na otvorenom polju još uvek miruje, a mestimično je došlo do rasta glavnog pupoljka.

– Sada je pravo vreme da se nakon rezidbe i izbacivanja starog lišća sa parcele primene bakarni preparati. Oni će zaštititi biljke od antraknoze jagode, pegavosti lista, pepelnice, zatim od uvenuća biljke i bakteriozne pegavosti jagode. Fungicidnim tretmanom se dezinfikuju rane od rezova i ujedno se zasad štiti od širenja uzročnika bolesti – kaže Marija Ivanović, savetodavac za voćarstvo u PSSS Kragujevac.

Uklanjanje lišća u plastenicima u Šumadiji je skoro završeno, dok će na otvorenom polju, primena ovih mera uskoro krenuti u zavisnosti od vremenskih prilika. Rezidba ili šišanje jagoda obavlja se dezinfikovanim alatom, najčešće makazama, ručno ili nožem. Odstranjuje se celokupna lisna masa, a ostavljaja se bokor samo sa mladim izdancima.

Takozvano plavo prskanje treba obaviti u roku od 24 sata od uklanjanja, odnosno šišanja ili rezidbe starog lišća. Bakarnim preparatima mogu se dodati i mineralna ulja, kako bi se smanjila brojnost prezimelih insekata. Za prskanje treba odabrati najtopliji period dana.

Kod bujnijih sorti, gde se pojavljuje veći broj bokora, treba obaviti razbokoravanje. Odstranjuje se višak bokora i ostavlja se optimalno 3 do 4 bokora. Kada ima previše bokora, biljka se iscrpljuje i ne može da iznese veliki broj plodova, koji ostaju sitniji. Kod manje bujnih sorti, poput džoli, kleri, kvin eliza ili aprika, koje zarvijaju manji broj bokora, treba ostaviti najjače i najrazvijenije.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18