Jeste li čukali papriku u stupi?

Stupu ili čuturu, kako se kaže u aleksinačkom kraju, Nikola Bošković nasledio je od prababe Cajke koja ju je u miraz donela kad se udavla. Ostala je do današnjih dana, po izgledu malo istrošena, ali služi svrsi i paprike u njoj učukane imaju poseban ukus. Ukus starih dana.

– Čutura ili stupa je još od moje prababe Cajke. Ona je donela u miraz kao devojka pri udaji. Tučak je iz porodice dedinog brata, pa sam ja to sjedinio i koristim.  U njoj se, kako mi kažemo, čuka paprika. Prvo se očisti od semena, onda se na kraju šporeta u tepsijama osuši, kada bude hrskava stavi se u stupu i lupa dok se ne usitni. Proseje se i stavi na hladno mesto – a i seme paprike je staro i nasleđeno.

– Seme paprike je od parababe Džane. Njega je moja majka zatekla kod svoje svekrve i sejala. To je gušava paprika, gušavka i tog semena nema više da se kupi. I seme paprike i stupa su jako stari, samo je stupa starija – rekao je Nikola Bošković za Dobro jutro.

Tekst: Z.D.

Foto: Nikola Bošković

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno