Malina povezana, cena se čeka, neki daju u zakup

Što se tiče maline, privodimo kraju vezanje za ovu godinu. Još par dana i biće gotovo. Kad završimo vezanje ide bacanje veštaka i stajnjaka. Za prskanje je još rano, tek za jedno desetak do petnaest dana – rekao je Njegoš Stojadinović iz Skokuća za Dobro jutro.

Svi čekaju neku cenu, niko ne prognozira i strahujemo od male cene, kao prošle godine čak i manja. U neverici smo, dosta malinjaka se izdaje jer su ljudi odustali od proizvodnje. U Skokućama gde ima milion sadnica malina ima malinjaka koji se izdaju i koji se neće ni vezati. Ostali rade, i to uglavnom sve iz kuće, ne plaćaju se radnici. Sigurno će se manje ulagati nego ovih godina, pogotovo na preparatima i veštaku – kaže Njegoš koji napominje da su ranijh godina u ovo vreme tek počinjali vezivanje, a ove godine već završili.

  • Malina je već krenula da lista. Ako bude mala cena braćemo je samo mi, na kraju krajeva platiti radnike i biti na nuli, bar se nadam. Najlakše je povaditi je i poseći, šta posle – pita se ovaj poljoprivrednik, čiji prinos je do šest tona maline.
  • Mi ovde nemamo vodu, nemamo sistem za navodnjavanje tako da nam prinos zavisi od kiše. Uglavnom tulamin i vilamet solidno rode, negde oko 600 grama po sadnici, u najboljem slučaju 700 grama – rekao je za Dobro jutro, proizvođač maline iz Skokuća kod Prijepolja.

Piše: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18