Zaštita počinje pre sadnje

Kupina se odomaćila u svim krajevima naše zemlje, od velikih zasada do nekoliko žbunova na okućnici od čijih plodova, punih vitamina, domaćice spremaju sokove, sirupe, slatka, džemove, ali i likere, vino ili ih jednostavno zamrzavaju. U velikim zasadima o njenom zdravlju brinu stručnjaci dok se na okućnicama dešava da je zaraze neke gljive od kojih se biljke mogu zaštititi. Prvi korak u proizvodnji visokog i kvalitetnog roda, odnosno uzgoju zdravih biljaka je preventivna zaštita.

Ekonomski najznačajnija i najčešća bolest ove voćke je rđa. Redovna je pojava, kako na divljoj, tako i na gajenoj kupini u svim rejonima proizvodnje u našoj zemlji.

Sorte bez trnja osetljivije na gljivu

Bestrne sorte, „čačanska bestrna“, „tornfri“ i druge, su osetljivije na ovu bolest od onih obraslih trnjem. Prouzrokovač žute rđe je gljiva Kuehneola uredinis. Ona prerano suši listove koji opadaju pre vremena, biljke se iznuruju, ne sazrevaju dobro i postaju osetljivije na niske zimske temperature. Sledeće vegetacije one će dati plodove slabijeg kvaliteta, a to dalje, utiče na smanjenje prinosa.

Prvi simptomi se javljaju tokom aprila ili maja meseca i to na prezimelim izdancima. Prvo se vidi raspuknuta kora, a iz rane se pojavljuju uredosorusi, uzdužno postavljeni na izdancima, dužine od 1 do 5 mm. Kod jačeg napada oni se spajaju. Krajem vegetacije, na naličju listova se formiraju žute, brašnaste prevlake (uredosorusi s uredosporama) koje, ako je zaraza jaka, mogu prekriti čitavu površinu lista. U zavisnosti od jačine infekcije, listovi se suše pre vremena i otpadaju.

Gljiva prezimljava na opalom lišću i u zaraženim izdancima, a razvoju patogena pogoduje toplo i vlažno vreme kada se stvaraju uredosorusi s uredosporama koje tokom vegetacije šire zarazu.

Jesenji i prolećni tretman fungicidima

Zaštita kupine od prouzrokovača rđe je kompleksna, a zasniva se prvenstveno na preventivnim merama. Prilikom podizanja zasada treba birati otpornije sorte i birati parcele na kojma je odrađena agrohemijska analiza zemljišta. Izbegavati gustu sadnju kako bi se omogućilo bolje provetravanje između biljaka i stvorili nepovoljni uslovi za razvoj rđe.

Prilikom orezivanja obavezno je uklanjanje zaraženih izdanaka. Tako se smanjuje infektivni potencijal. Važno je i da se opalo lišće sakupi, iznese iz zasada i spali. Ako se bolest pojavi, valja započeti i zaštitu hemijskim preparatima. Najznačajnija je primena preventivnih fungicida na bazi bakar oksida (Nordox 75 WG) tokom jeseni, posle opadanja lišća i u rano proleće, neposredno pre kretanja vegetacije. Od početka vegetacije pa do faze cvetanja preporučuje se prskanje fungicidima na bazi kombinacije dve aktivne materije – azoksistrobina i difenokonazola – kakvi su Kvadris top i slični preparati.

Piše: Slađana Rilak, savetodavac za zaštitu bilja iz Kruševca

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18