Насловна РАЗНО Инсекти напали репу – како и чиме против пипе и пешчара?

Инсекти напали репу – како и чиме против пипе и пешчара?

249

Засаде репе напали су пипа и пешчар, два досадна инсекта које је врло тешко, скоро немогуће истребити, јер су препарати који су раније коришћени за њихово сузбијање сада забрањени. О овом проблему за Добро јутро говорио је заштитар Милош Никшић – Никша Аграр.

– Што се тиче тога, нормално је у овом периоду да се појављују инсекти. Време је топло, чак и мало повишене температуре за ово доба године. Њихова активност је нормална у овом периоду, али је с друге стране и најштетнија и најопаснија за репу, зато што пре свега репина пипа, с обзиром на то да репа на већини површина сад тек ниче, само је пресече и направи апсолутну штету на свакој биљци – рекао је Никшић, истичући да је неопходно, пре свега јер су и корови кренули, да се заједно са прскањем корова инсектицидима прскају и инсекти, нарочито пипа. Проблем, међутим, настаје када се дође до тога чиме прскати пипу и пешчар, јер су многи инсектициди који су били ефикасни, у међувремену забрањени.

– Пре је кориштен Алфа-циперметрин, али је забрањен без икакве сумње сада већ другу годину. И препарати на бази Хлорпирифоса су забрањени, али мање битни за репине инсекте – упозорио је Никшић на забрањене инсектициде.

– Знам да има тренутно препарата на бази ламбда-цихалотрина и опет само треба да се испрати колика је инвазија, то мора на њиви да се утврди да ли је већа, мања или средња и на основу тога се, евентуално, у једном одређеном проценту и мења доза између 0,2 и 0,3 грама по хектару ако је 50 грамски – саветовао је заштитар из Никша Аграра, уз напомену да су пешчар и пипа тврдокрилци и ламбда-цихалотрини немају довољно јаку ефективност на њих.

– Ламбда-цихалотрин неће решити проблем ни пипе ни пешчара, зато што ће им смањити бројност али их неће уништити. Тако да заштита од пипе и пешчара по закону, тренутно, не постоји – закључио је заштитар Милош Никшић, додајући да је слична ситуација и са хрчцима.

– За хрчке могу само одређене врсте репелената, то су одбојне материје, нема убијања и тровања. На жалост немају довољну ефективност за глодаре. То је велики проблем.

Текст: Зорица Драгојевић