Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Прве јагоде стигле за продају

Прве јагоде стигле за продају

405

Због благе зиме ове године ће Дејан Ристић и његова супруга Станислава, из села Буштрање, код Врања, недељу дана раније изнети јагоде на продају. Они ће купцима најпре понудити клери јагоду, а потом и албу која стиже за продају пет дана касније.

– Клери се увек истиче фантастичним мирисом. По њему нас препознају и наши купци који је годинама од нас купују.”, прича задовољно Дејан.

Он истиче да је ове године ова врста јагоде одлично родила и род по бокору уме да се креће од 400 до 600 грама. Каже да током узгоја са болестима није имао проблема јер је она веома отпорна на њих. Задовољан је и родом који ће ове производне сезоне добити од јагода сорте алба коју карактерише изузетно крупан плод.

– Принос је њена највећа предност у узгоју и он се креће од 0,7 до 1кг по бокору. Алба даје одличан принос и у другој години – каже Дејан и истиче да је успео да их агрилом заштити од мартовског мраза тако да му сада једино преостаје да на време обере и прода целокупан род.

– Очекујем да цена првих јагода које изнесемо на продају не буде мања од 500 динара за килограм. Међутим, све то ће зависити од понуде и потражње на тржишту – тврди наш саговорник истичући да ће чим заврши са продајом јагода из пластеника својим купцима понудити и оне које производи на 20 ари на отвореном, а које се такође налазе у одличном стању и од којих очекује одличан род.

Текст: Гордана Настић

Фото: Гордана Настић и Станислава Ристић