Sprej od luka i bibera protiv insekata

Postoji puno organskih preparata koji se mogu koristiti za zaštitu biljaka, ali je malo onih koji se lako pripremaju i koji su efikasni kao što je sprej od luka i bibera.  Nastao je kombinovanjem više recepata, kaže za „Dobro jutro“ Dr Vladimir Filipović sa Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ i, što je najbolje, sve „sirovine“ možete pronaći u svojoj kuhinji. Osnovni sastojci su crni i beli luk, i biber. Taj rastvor možete preventivno koristiti kako biste obezbedili maksimalne prinose u vašoj bašti. Danas mnogi organski preparati za zaštitu biljaka sadrže ulje belog luka i ljutog bibera.

Kada koristite ove prirodne preparate, trebalo bi da zabeležite koji je od njih imao najviše uspeha protiv određenih vrsta insekata. Proizvođačima organske hrane se preporučuje da pre korišćenja ovakvih preparata provere propise. Taj preparat može da izazove iritacije, tako da bi trebalo izbegavati kontakt sa kožom i očima. Pri spremanju i nanošenju spreja nosite gumene rukavice i vodite računa da ne dođe u kontakt s očima.

Za pripremu spreja od luka i bibera potrebno je: jedna glavica belog luka, jedan manji crni luk, jedna kašičica bibera (najbolje je koristiti sveže samleven ili jače vrste bibera kao što je kajenski), 250 mililitara vode i jedna supena kašika deterdženta za sudove. Sitno iseckajte ili sameljite beli i crni luk,  dodajte biber i vodu, a zatim promešajte. Ostavite da odstoji jedan sat, ulijte deterdžent za sudove i dobro promešajte. Prilikom primene preparata postarajte se da dobro isprskate listove s obe strane. Mešavinu možete čuvati do nedelju dana u frižideru. Upotrebom ovog spreja u organskoj proizvodnji možete da sprečite štete od gusenica (larvi) leptira, krompirove zlatice, insekata koji napadaju pasulj i štitastih vaši.

Tekst: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime