Ratari Pčinjskog okruga seju kukuruz i gledaju u nebo

Zbog skore kiše koje su meteorolozi najavili ratari Pčinjskog okruga su intenzivirali setvu kukuruza kako bi mogli da je završe u optimalnom roku. Ovom kulturom već je zasejano dvadeset posto planiranih površina. Sejalo se, uglavnom, na lakšim tipovima zemljišta gde je mogla na vreme da se obavi predsetvena priprema.  

Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj PSSS, ističe da će ove proizvodne sezone u ovom okrugu kukuruzom biti zasejano ukupno 9.000 hektara, od čega će se 2.000 hektara naći pod silažnim, a 7.000 pod merkantilnim.

Ona savetuje poljoprivrednicima da kukuruz zbog nedostatka vlage i bržeg klijanja seju na dubini od 5 do 7 cm, nikako većoj. Takođe im poručuje da nakon setve, a pre nicanja biljaka, obavezno primene herbicid kako bi sprečili razvoj korova.

– Najbolji hibridi za setvu u ovakvim vremenskim uslovima su iz Fao grupe zrenja 300 do 500 – ističe Lazović Đoković i naglašava da u oraničnom sloju, na dubini od 10cm nema nimalo vlage i da je zbog toga oranicama kiša preko potrebna kako bi poljoprivrednici mogli da privedu kraju setvu kukurza i na težim zemljištima, poput smoničnog. Nada se da neće doći do mraza koji bi naneo štetu zasejanom kukuruzu.

– Kukuruz je toploljubiva i termofilna biljka tako da sve svoje funkcije zaustavlja na temperaturi ispod 10 Celzijusovih stepeni – kaže savetnica.

Najavljenu kišu željno iščekuje i Dragan Nakić, poljoprivrednik iz sela Rakovac, kod Bujanovca, koji ističe da je već obavio setvu kukuruza. Setvu je ove godine počeo ranije sa namerom da “uhvati” ono malo vlage koja se zatekla u zemljištu.

– U tome sam i uspeo, tako da se nadam najboljem. I ove godine sam sejao ZP hibride jer sa njima ostvarujem najbolje prinose – tvrdi Nakić.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno