Najavljene niže temperature ne bi trebalo da naškode povrću

Meteorolozi za naredne dane najavljuju zahlađenje, kišu i znatno niže temperature, čak od 15 do 20 stepeni niže od onih koje su vladale od početka aprila. Toplo vreme dovelo je do bujanja vegetacije, ali kako kaže savetodavac za povrtarstvo u PSSS u Jagodini, Mira Miljković, niže temperature ne bi trebalo da utiču mnogo loše na biljke jer nisu najavljeni mrazevi.

– Ono što je rasađeno u plasteniku – paprika, paradajz, krastavac je zaštićeno. U plastenicima se održava temperatura, a u toku jutra u hladnom periodu se zatvore plastenici. Lepo vreme je povuklo povrtare da napolju već rasade kulture. Na povrće koje je rasađeno na otvorenom, niže temperature mogu malo uticati, tako što se može malo stopirati rast – kaže Mira Miljković.

Najvažnije je da nisu najavljeni mrazevi.

– Niže jutarnje temperature mogu negativno da se odraze na biljke, da listovi požute, da se list smežura jer mu niska temperatura ne dozvoljava da raste ali ne bi trebalo da bude većeg mraza koji bi napravio štetu. Krompir je već iznikao, neki se ogrnuo, neki nije. Ove niže temperature neće mu smetati – objašnjava savetodavac za povrtarstvo Mira Miljković.

Tekst: Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime