Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Најављене ниже температуре не би требало да нашкоде поврћу

Најављене ниже температуре не би требало да нашкоде поврћу

90

Метеоролози за наредне дане најављују захлађење, кишу и знатно ниже температуре, чак од 15 до 20 степени ниже од оних које су владале од почетка априла. Топло време довело је до бујања вегетације, али како каже саветодавац за повртарство у ПССС у Јагодини, Мира Миљковић, ниже температуре не би требало да утичу много лоше на биљке јер нису најављени мразеви.

– Оно што је расађено у пластенику – паприка, парадајз, краставац је заштићено. У пластеницима се одржава температура, а у току јутра у хладном периоду се затворе пластеници. Лепо време је повукло повртаре да напољу већ расаде културе. На поврће које је расађено на отвореном, ниже температуре могу мало утицати, тако што се може мало стопирати раст – каже Мира Миљковић.

Најважније је да нису најављени мразеви.

– Ниже јутарње температуре могу негативно да се одразе на биљке, да листови пожуте, да се лист смежура јер му ниска температура не дозвољава да расте али не би требало да буде већег мраза који би направио штету. Кромпир је већ изникао, неки се огрнуо, неки није. Ове ниже температуре неће му сметати – објашњава саветодавац за повртарство Мира Миљковић.

Текст: Јелена Лукић