Kadifa čuva povrtnjake i bašte od štetočina

Kadifica (Tagetes sp.) je još jedna predstavnica familije glavočika (Asteraceae), koja se često može videti u baštama, povrtnjacima, dvorištima. Ova jednogodišnja dekorativna biljka, koristi se za zaštitu od lisnih vašiju, buvača i stenica, kao i za sprečavanje pojave gljivičnih bolesti na jagodama i raznim cvetnicama, protiv tripsa i gusenica kupusara.

Najpoznatija je kao efikasan nematocid, jer izlučevine njenog korena, prvenstveno tiofen, uništavaju zemljišne štetočine, naročito nematode, što je veoma značajno za korenasto-krtolasto povrće. Pojedina istraživanja ukazuju da odbija i određen broj glodara. Može se posejati na mestima gde ima puno rovaca, gde ih kadifica odbija svojim mirisom. Najčešće je to oko plastenika da bi se sprečio njihov ulazak u baštu pod krovom. Od kadifice se može pripremiti rastvor (čorba) tako što se polovina zapremine emajlirane posude napuni suvim, samlevenim biljkama i nalije do vrha toplom ali ne vrelom vodom. Pripravak se ostavi da odstoji dva dana, a zatim se procedi i doda mu se 40 g domaćeg sapuna i dolije 10 l vode. Jagode se prskaju do početka zrenja plodova, a zatim i posle berbi. Lukovice gladiola i ostalog lukovičastog cveća i povrća kao i korenčići rasada pre sadnje se potapaju u rastvor u trajanju od 8 do 19 časova.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo