Насловна РАЗНО REPUBLIKA SRPSKA: Besplatni paketi semena za mala poljoprivredna gazdinstva

REPUBLIKA SRPSKA: Besplatni paketi semena za mala poljoprivredna gazdinstva

404

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preusmerilo je 2.200.000 KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima ka omasovljavanju poljoprivredne proizvodnje. Odluka je doneta da bi se ublažile negativne posledice pandemije prouzrokovane virusom KOVID -19.

Cilj donete mere je uspostavljanje prehrambene bezbednosti saopštila je Vlada Republike Srpske. Ova mera podrazumeva podelu semenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava. Resorno ministarstvo Republike Srpske finansiraće celokupan iznos paketa kako bi se podstakla proizvodnja što većih količina poljoprivrednih proizvoda namenjenih za vlastite potrebe.

Kako je navedeno u saoštenju, paketi podrške sadrže đubrivo, semena i semenski materijal osnovnih povrtarskih kultura. Ova količina dovoljna je za zasnivanje proizvodnje na pola duluma poljoprivrednog zemljišta. Planirano je da se ovom merom podrške obuhvatri 9.000 malih poljoprivrednih gazdinstava. Vrednost paketa je 252 KM. Predviđeno je da Republička savetodavna služba sarađuje sa opštinskim službama, te da zajednički učestvuju u izboru korisnika i distribuciju poklon paketa.

Jasna Bajšanski