Kasna trulež zaustavlja odrvenjavanje

Kasna mrka trulež plodova (KMT) leske javlja se dok je plod u fazi sazrevanja, krajem juna, a posebno u julu. Polinizacija ovih plodova je bila uspešna i plodovi/ljuske imaju oblik i veličinu zdravih plodova, ali zaustavljeno je odrvenjavanje. Na spoljnom delu ljuske javljaju se mrke pege različitog oblika i veličine. Rasecanjem plodova, nalazimo tkivo endokarpa braon boje (Sl.5). Kada se pritisne plod, iz njega curi braon tečnost.

sl. 5: Kasna mrka trulež leske u fazi otvrdnjavanja ljuske

sl. 6: Kasna mrka ili vlažna trulež leske, pritiskom na endosperm jezgra curi tečnost

Rasecanjem ploda sa KMT vidi se da je ljuska normalne veličine, ali je odrvenjavanje zaustavljeno. Ljuska se nije odvojila od hiluma. Pupčana vrpca je normalne veličine i seme normalnog oblika, svetle boje ali bez funkcije. Endosperm je braon boje ili je izgubio funkciju ishrane semena (Sl.7).

Rast ljuske i omotača je pod upravom polinizacije sve do početka odrvenjavanja. U fazi lignifikacije, seme preuzima upravu nad daljim razvojem ljuske, koja očvršćava i dobija boju karakterističnu za zrele plodove.

sl. 7: Kasna mrka trulež: Ljuska normalne veličine ali u fazi sazrevanja i još uvek srasla sa hilumom. Seme ostalo ne razvijeno

sl. 8: Kasna mrka trulež plodova leske: Kapi mrke boje na površini ljuske

Ako se stenica H. halus hrani plodovima u ovoj fazi, na površini ljuske javlja se mrka tečnost (Sl.8).

Ako dođe do poremećaja u funkcionisanju, seme koje je ostalo sitno, ne preuzima upravu nad rastom ploda. Zašto seme nije normalno razvijeno i ne nosi funkcije i ne nastavlja razviće, navodi se više uzroka na nivou pretpostavki. Kao rezultat poremećaja na semenu javlja se Kasna mrka trulež plodova (Sl. 5,6,7. i 8.).

Tekst i foto: Dr Marko Injac

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18