Fotografije sa sela dobile mesto u Noći muzeja

Fotografije ljudi i prizora sa sela našli su svoje mesto i u Noći muzeja. Istorija sela ispričana je u Kragujevcu postavkom starih fotografija iz prošlog veka. Sa njih može da se „pročita“ kakav je nekada bio život u Šumadiji, kakve su bile mobe ili odela.

Fotograf Petar Ž. Petrović je aparatom daleke 1929. godine  snimio mobu u selu Male Pčelice kod Kragujevca. U to vreme žito se želo srpovima, a žene su nosile marame, uglavnom svetle boje. A ovu mobu, sudeći po fotografiji, pratili su i svirači, kako bi se težak posao lakše završio.

Isti autor je između 1920. i 1930. godine ovekovečio bračni par iz sela Čestin kod Knića. Naslovljena je kao „J. Đorović sa ženom“, a na fotografiji je ostalo zabeleženo kakvu su odeću nosili domaćin i domaćica, koji su pozirali ispred svoje kuće.

Prizori iz sela slikani su u okolnoj Drači, Stanovu, Donjoj Sabanti, a koliko je i u pretprošlom veku bilo važno ostaviti trag govori i fotografija iz 1880. godine iz Ateljea S. Jovanovića, koja se čuva u Etnografskom muzeju u Beogradu. Na njoj je, kako je naslovljena, seljak Pavle Nikitović u nošnji tog doba, ozbiljnog izraza lica i štucovanih brkova.

Ovu izložbu, zajedno sa fotografijama stare varoši, organizovao je Narodni muzej u Kragujevcu u zgradi Okružnog načelstva u globalnoj manifestaciji Noć muzeja.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18