Pun je svega, raste ni iz čega

Zdrava hrana u „gladnim godinama“

Motar, matar, morski komorač, trava Svetog Petra (Crithmum maritimum) je sitni samonikli žbun. Kažu da raste na „peni od mora“ do linije gde dopiru najveći talasi duž morskih obala cele Evrope, gde god je stenovito.

 Biljka je halofit, što znači da je prilagođena slanim staništima. Stabljika je odrvenela, a listovi su mesnati i aromatični. Zelenkastožuti cvetići pojavljuju se u avgustu i septembru. Motar je mesnata biljka, puna tečnosti i jake arome. Valja ga brati pre cvetanja, obično tokom maja i juna. Koristi se svež, može se i sušiti, a takav ima blaži ukus. Mesnati i čvrsti listići beru se kada i divlja špargla, tako da se lagano otkinu na mestu gde se sami “prelome”. Može se brati i kasnije, kada se okiti cvetićima ali tada  imaju “teži” ukus.

Motar – Crithmum maritimum

Iako je njegova upotreba u kuhinji u priobalju, a posebno na području dalmatinskih ostrva,  poznata od davnina, ova morska delicija je jedno vreme bila u potpunosti zanemarena i zaboravljena. Motar se priprema na bezbroj načina. Odličan je “na lešo” s kuvanim krompirom, sveži listovi se mogu dodavati zelenoj salati, rukoli, izvrstan je prilog uz ribu i plodove mora, a fino se kombinuje i s jajima i sirom. Od njega  se može napraviti omlet, rižoto, varivo, umak… U tradicionalnoj medicini se koristi kao antiskorbutik i diuretik, za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi, protiv bubrežnih komplikacija, tegoba želuca i za mršavljenje, a njegovo eterično ulje je nezamenljivo u kozmetici. Ranije, pre pojave vlažnih maramioca, koristio se za skidanje katrana s delova tela.

Tekst: Svetlana Mujanović

Foto: Jymm – wikimedia.org

Pola kilograma motara kratko popržiti u tiganju, 200 g badema blanširati, oguliti, tostirati na tiganju, ubaciti ih u blender, samleti, pa dodati jedan dl prošeka, dve kašike balzamiko sirćeta, malo soli, bibera, pola decilitra maslinovog ulja i blendirati do željene gustoće. Ovaj pesto se poslužuje kao začin uz testeninu i uz jela od teletine i junetine.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime