Rane sorte samo dopuna sortimenta

Nestabilni i promenljivi prinosi glavna su odlika proizvodnje kajsije u Srbiji sa 1,7 miliona stabala. Rod se kreće u rasponu od skromnih 10 do 15 hiljada tona godišnje, pa do 40.000 tona u rodnim godinama. Da li bi dopuna ili promena sortimenta donela stabilniji prinos i duže vreme berbe, pitanje je na koje stručnjaci pokušavaju da odgovore. Pitanje za njih je i da li je moguće gajiti sorte čijim svežim plodovima se može trgovati na daljim destinacijama.

Dr Ivan Glišić sa katedre za voćarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta u Čačku je na ovogodišnjem 13. Savetovanju voćara u Gruži objavio rezultate petogodišnjeg ogleda sa kajsijama u čačanskom kraju. Osim tradicionalne mađarske najbolje, koja se najčešće koristi za preradu, posadili su rane sorte, ali je ogled pokazao da bi one mogle da budu samo dopuna sortimentu. Prinos kajsije u Srbiji, pa i u svetu, zavisi prvenstveno od klimatskih prilika. Da je kajsija ćudljiva voćka, dokazuju i podaci iz sveta i „uska“ područja na kojima ona najbolje uspeva.

Zašto je turska Malatija raj za kajsiju i koliko se kajsije tu proizvede pročitajte u nastavku…

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18