Dr Zoran Keserović: Novi mraz dodatno oštetio voće

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da su mrazevi u poslednjih nekoliko dana dodatno oštetili kajsije, breskve i rane šljive, prenosi Beta.

On je za Betu rekao da je uzeo uzorke oštećenog voća za precizniju procenu štete, ali da je već evidentna jer je temperatura prethodnih dana bila od minus dva stepena do minus sedam u Banatu.

Kako je istakao, mraz je dodatno oštetio kajsiju, ranu šljivu timočanku na kojoj je rod uništen 90 odsto, na čačanskoj lepotici oko 15-20 odsto, dok je na sorti tog voća rodna šteta manja.

On je naveo da je „ove godine rod voća ogroman, najveći posle 2013. godine“, pa ako više ne bude mraza ostaće deo, osim kajsija koje su skoro potpuno uništene.

Istakao je da je moguć novi mraz u drugoj dekadi aprila i da će, ako temperatura padne ispod nule nova šteta biti velika jer je plod trešnje, šljive i breskve najosetljiviji u fazi precvetavanja koja sledi u to vreme.

Keserović je pre nekoliko dana procenio da je šteta na voću od niskih temperatura krajem marta oko 50 miliona evra.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18