Prolećna čorba

Bogatstvo srpske kuhinje ogleda se i u velikom izboru povrća od kojeg se prave supe, čorbe, cušpajzi, salate… Ukusi prvih prolećnih plodova sadržani su u čorbi od mladog povrća, koje daje bogatstvo ukusa i pun doživljaj. Osnovni sastojak je mladi grašak, a uz njega su krompirići, šargarepa, mladi luk…

Potrebno je:

  • 200 g mladog očišćenog graška
  • 2 mlade šargarepe
  • 1 mladi peršun i paštrnak
  • 5-6 mladih krompirića
  • mirođije po želji
  • 1 struk mladog luka s percima
  • so, biber, biljni začin
  • 2 l vode

Priprema:

Očišćeni grašak proprati, šargarepu i krompiriće iseckati na sitne kockice, mladi luk s percima na tanke kružiće, pa sve ubaciti u šerpu u kojoj će se kuvati. Sipati 2 l hladne vode i dodati so, po želji biber i biljni začin da pojača ukus i pruži čorbi žućkastu boju. Kuvati pola sata na umerenoj vatri da svi sastojci omekšaju i da čorba dobije kompaktnost. Pred kraj dodati mirođiju po želji i potom skinuti s vatre.  Ukoliko želite, možete zakuvati rezance, flekice ili griz knedle. Poslužiti toplo.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima