Enoki gljiva za najlepši plod i bogat rod

Slobodan Novaković, profesionalni gljivar i predsednik Udruženja “Dolina gljive” iz Beograda, rado je Vranjancima predstavio nove gljive iz svog proizvodnog programa. Ovoga puta im je u suvom stanju pokazao enoki gljivu koja kod nas nema narodni naziv, ali koja je poznata pod japanskim nazivom enokitake.

Ovu vrstu gljiva Novković proizvodi na nekih 120 kvadrata zajedno sa lavljom grivom, kraljevskom bukovačom, kestenjačom i šitakom, dok preostalih 70 koristi isključivo za zasejavanje. Kaže da u njenoj proizvodnji još uvek eskperimentiše sa supstratom kako bi dobio najlepši plod i bogat rod.

Gljiva enoki, prema njegovim rečima, u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala i ima sposobnost prevencije raka, a pomaže i kod problema sa jetrom i visokim holesterolom.

– Njena najbliža srodnica u prirodi je flammulina velutipes. Japanci su, međutim, otišli dalje i počeli da uzgajaju sepcijalan soj gljive flammulina filiformis. Ona je veoma ukusna i koristi se u lečenju najtežih oboljenja želuca. U specijalnim uslovima gajenja oni dobijaju izuzetnu hrskavu nogicu, fenomenalnog ukusa, od koje potom prave preukusne čorbice i supice – kaže Novaković.

On ističe da je otpočeo sa pripremama za novu proizvodnju kako bi u septemebru dobio prve plodove. U ovom trenutku mu je zato glavna preokupacija dezinfekcija prostora za proizvodnju gljiva i nabavka podloge i micelijuma. Uporedo sa tim poslom on ne zapostavlja i svoje obaveze u udruženju koje broji desetak članova, a među kojima se njih šestoro bavi istraživanjem samoniklih gljiva. Oni se toliko ozbiljno bave gljivarstvom da su nedavno u Deliblatskoj peščari imali i svoju prvu izložbu gljiva. Naime oni su na tom prostoru pronašli čak 67 vrsta samoniklih gljiva. To je bila impozantna cifra za ovu teritoriju gde su gljive prava retkost. Među pronađenim gljivama bila je jedna jako retka nejestiva gljiva koja je poslednji put pronađena 1931. godine. O ovom otkriću oni su odmah obavestili Mikološki savez Srbije, a potom i one u Evropi i svetu.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18