Ulje od maka? Može, napravio ga je Kristijan Kocev iz Skoplja

Kada je stekao diplomu inženjera za telekomunikaciju na Univerzitetu u Bugarskoj, Kristijan Kocev se vratio u Skoplje, u svoj rodni grad i glavni grad Severne Republike Makedonije, da otvori firmu i počne da radi u struci. Međutim, kada je video da u ovoj oblasti nema mnogo posla za njega odlučio je da se preorijentiše na zdravu hranu i to kada je shvatio da ljudi kao preventivu, ali i u saniranje zdravstvenih tegoba sve više koriste preparate proizvedene na biljnoj bazi.

Pre četiri godine i registrovao firmu pod nazivom “Nutriko Kocev” i počeo sa proizvodnjom hladno ceđenih ulja i dodataka u ishrani na prirodnoj bazi bez termičke obrade. Prvo ulje koje je proizveo bilo je od maka i ono je prvo koje je proizvedeno u ovoj zemlji posle pauze od trideset godina.

Ovo lekovito ulje koje ima antikarcenogeno i protivupalano dejstvo, a koje pomaže regulaciju krvnog pritiska u organizmu, šećera u krvi, spoljašnjih oštećenja kože, digestivnog trakta, pravilan rad srca, on je predstavio i posetiocima petog po redu Međunarodnog sajma ukrasnog, lekovitog, začinskog bilja, pčečlinjih proizvoda i gljiva u Vranju. Pored njega na štandu našla su se i hladno ceđena ulja od oraha, badema i kajsije i proizvod napravljen po tradicionalnoj recepturi od pečenog makovog semena koji se melje u metalnom instrumentu zvanom dibek.

– U procesu smo stvaranja i prirodnog muslija koji će u sebi sadržati semena čije, maslina, maka, a koji će koristiti ljudi prilikom skidanja prekomerne kilaže. Cilj nam je da napravimo proizvod uz koga će ljudi biti siti, a u isto vreme i lepo mršaviti – kaže Kocev.

On ističe da je u početku imao velikih problema sa nabavkom sirovine za svoje proizvode, ali je to rešio kada je uspeo da nađe poljoprivrednike koji će samo za njega da uzgajaju mak.

Tekst i foto: Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18