Grašak i pšenica najbolji predusevi

Posle žetve strnih žita poljoprivrednike očekuje sadnja jesenjeg ili kasnog kupusa na otvorenom. Uspešno se gaji posle useva koji se skidaju sa njiva do jula, a to su grašak, krompir, luk, pšenica ili ječam. Najbolji predusevi su grašak, jer ostavlja dosta azota i hranjivih materija u zemlji, a zatim pšenica, iza koje ostaje dobra struktura tla.

Postrna proizvodnja ovog povrća počinje gajenjem rasada u hladnim lejama. Rasad koji se iznosi na parcele mora biti zdrav i dobro razvijen sa 5 do 6 listova na stabljici. Pre nego što počne vađenje rasada iz leja, treba ga zaliti, kako bi se očuvao korenov sistem. Sadi se na rastojanju 50×50 centimetara, a pritom rasad treba probirati i odbacivati biljke sa oštećenim temenim pupoljkom koji predstavlja buduću glavicu.

U Kusovcu nema kuće bez kupusa

U gajenju kasnog kupusa u Šumadiji najviše iskustva imaju u gružanskom selu Kusovac kod Knića. Ovo selo broji tek 35 domaćinstava, ali se skoro svako tradicionalno bavi uzgojem jesenjeg kupusa.

Nema kuće u kojoj se ne sadi bar jedan hektar kupusa. Imamo pogodnu zemlju i podneblje, a njive su blizu reke zbog navodnjavanja. S druge strane, imamo osiguran otkup. Naš komšija ima pogone i razvijen posao sa kišeljenjem kupusa, pa ga prodajemo maltene na kućnom pragu – kaže Nenad Marković iz Kusovca.

Marković gaji kupus na četiri hektara. Ovo povrće se tradicionalno proizvodi u njegovoj porodici, te je iz prve ruke saznao sve tajne uspešne proizvodnje. Prinos je 80 tona po hektaru. On kaže da poslednji rokovi sadnje ističu do 20. jula, u zavisnosti od planirane berbe u oktobru ili novembru.

Šta treba raditi posle sadnje i koliko traje ukorenjavanje pročitajte u nastavku.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno