Čuva njivu i povećava zaradu

Posle skidanja prvog, glavnog useva koji parcelu napušta obično u junu, kod manje vičnih baštovana njive ostaju prazne. Oni snalažljiviji počinju ispočetka. Prazne parcele pođubre, obrade i na njima ponovo zaseju povrće kao drugi usev. Valja znati da ne mogu sve njive da se koriste za postrnu setvu. Za ovu namenu se biraju samo one na kojima se povrće može zalivati.

O prednostima gajenja povrća kao postrnog useva moglo bi se na dugačko pričati. Spomenućemo samo neke. Tako se racionalnije koristi raspoloživo poljoprivredno zemljište koje posle žetve ili berbe glavnog useva uglavnom ostaje bez vegetacionog pokrivača. „Golo“ zemljište podložno je eroziji pa se postepeno degradira oranični sloj. Takođe, površine bez useva brzo se zakorove, a s obzirom da su korovi vektori (prenosioci) određenih izazivača biljnih bolesti i štetočina, to predstavlja potencijalnu opasnost za okolne useve.

Zašto se postrna proizvodnja uglavnom odvija uz primenu navodnjavanja pročitajte u nastavku teksta.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18