Gljivarska trpeza na Adi Ciganliji

Ukoliko danas niste znali gde biste i šta biste, po mirisu koji je mamio, vukao za nos, dovlačio vas do piknik mesta na Adi Ciganliji, otišli biste na festival „Čukarička gulašijada – gljivarska trpeza“. Gljive u raznim oblicima, marinirane, suve, u prahu, u likerima i tinkturama, čak i gljive u sapunima i šamponima. Sve što se može napraviti od voća može i od gljiva, pa i slatko od šumskog pileta ili lisičarki. A ukus? Ukus je neverovatan, nikad ne biste pomislili da su to pečurke, nešto što inače jedemo u slanoj varijanti.

Ovaj skup na Adi pokazao je da može i nešto drugačije.

Gljive mogu biti i u slatkom obliku, kao slatko. I ništa se tu ne razlikuje u pravljenju od bilo kog drugog slatkog od voća – pričaju žene sa štandova, zadužene za ove divne ukuse. Nešto malo dalje od njih, udubljeni u svoj posao, za kotlićima uglavnom muškarci. Na talandari u dubokoj masti crvči vrganj, samo dva –  tri puta okrenut i gotov.

Pečem vrganj, ali ne mogu da vam otkrijem tajnu kako se pravi i koji su začini, to su male tajne velikih kuvara – kroz osmeh govori majstor za pečenje vrganja. Oko njega gužva, jedni mu dodaju činije da stavi pržene, drugi šta će popiti, sve u svemu atmosfera je, uz odličnu muziku sa bine, vrlo vesela. O takmičenju ne razmišljaju, nije važno ko će pobediti, važno je da se svi dobro druže.

Tekst i foto:  Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,