Sremuš može i kao suvi začin

Do sada smo uglavnom jeli sremuš u svežem stanju, kao salatu ili dodatak salatama. Koristili da kao pesto ili namaz, a otkrili smo da postoji sremuš i kao suvi začin. Pravi ga Nataša Močić iz Zemuna, inače pasionirana gljivarka.

– Sremuš ide kao namaz ili pesto. Međutim problem kod toga je taj neprijatan zadah na beli luk koji se javlja posle konzumacije. A sremuš kao začin je fenomenalan jer pojačava ukus i aromu jelu. Može da se dodaje u sve, od prženog mesa, preko namaza, do gulaša, paprikaša, rižota. Bukvalno sve što kuvaš on poboljšava dejstvo jela – otkriva Nataša za Dobro jutro, napominjući da je kod začina više gastronomska varijanta nego lekovita kao u ostalim oblicima.

-Ako pričamo o lekovitom svojstvu sremuša ono se čuva u tinkturama. Pritom kad se sremuš bere on se automatski potapa u alkohol da bi sačuvao svojstva i lekovitost. Što se tiče začina, kod njega se ne ide na lekovitu varijantu nego na gastronomsku – a taj začin za gastronomsko uživanje dobija se sušenjem i dodavanjem malog procenta soli.

-To je sveži sremuš koji se bere u prirodi, suši se, melje se i dodaje mu se malo soli. Sremuš povlači vlagu i ta so čuva da on ne povuče vlagu, već da ostane u praškastoj strukturi – objašnjava Nataša koja sremuš suši na provetrenom mestu, bez vlage.

-Suši se na provetrenom mestu i ne sme da bude direktno izlaganje suncu, ali ne sme da bude ni vlažna prostorija – da bi se dobio kilogram suvog sremuša potrebno je nabrati od osam do jedanaest kilograma svežeg.  

-Otprilike, razmera gljiva kao i bilja je, u zavisnosti od godine i toga koliko vlage ima, od osam do jedanaest kilograma svežeg je kilo suvoga – rekla je Nataša Močić za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,