Насловна АРХИВА У БАШТИ, ЖАРДИЊЕРАМА, ВИСЕЋИМ КОРПАМА: Драгољуб мирисних цветова

У БАШТИ, ЖАРДИЊЕРАМА, ВИСЕЋИМ КОРПАМА: Драгољуб мирисних цветова

719
Foto: Pixabay

У савременим вртовима, камењарима, поред стаза, али и у жардинијерама и висећим корпама, све чешће се шарене цветови драгољуба. У нашим крајевима познат је и као драгомиље, што говори колико су га волели и ценили заљубљеници у цвеће.

– Драгољуб (Тropaeolum majus) је једногодишња биљка, с карактеристичним светлозеленим или плавичастим округластим листовима. Од јула до октобра, односно до првих мразева, врт претвара у раскошан тепих светложутих, наранџастих, загаситоцрвених, али и нових ружичастих и шатираних звонастих цветова – каже Зоран Коџо, одгајивач цвећа из новосадског насељу Клиса. – Они могу бити обични, или слојевити, некада двобојни или тробојни. Крупни су, опојног мириса и привлаче инсекте. Ова биљка нарасте тридесетак центиметара, па и више, те њени љубитељи који желе да је гаје као пењачицу морају обезбедити потпору да би се цветови боље распоредили.

Иако је пореклом из Јужне и Централне Америке (Перуа, Колумбије, Еквадора), ова биљка се одомаћила и на нашим просторима, због своје једноставности, разноврсности, лепоте и мириса цветова. Само јој треба мало земљишта, воде и места за раст и биће „срећна“ – каже наш саговрник.

Добро успева на мање плодном и песковитом земљишту. Воли сунчана места, али и полусенку. Међутим, ако нема нових цветова, значи да нема довољно сунчеве светлости, да му не одговара земљиште. Добро подноси сушне периоде и умерено хладне дане. Први јачи јесењи мразеви „спрже“ не само цветове, већ и целу биљку.

Foto: Pixabay

Због танке и слабе стабљике драгољуб се може садити у висеће саксије које обезбеђују лепоту и мирис на тераси или балкону. Ако су у питању грмолике сорте, треба их пустити да слободно расту у башти на растојању 40–50 центметара и створиће цветни покривач. Ефектно делује и с другим цветницама, посебно у камењару. Тражи умерено, ретко заливање. Прихрањује се једном месечно или ређе. Много хране може допринети великој бујности и слабом цветању, за које је да би се подстакло, неопходно само редовно скидање прецветалих цветова.

Јестива је и лековита биљка. Садржи витамин Ц, танине и друге корисне материје које ублажавају астму, бронхитис…

Цветови драгољуба, односно латице, често се користе за аранжирање столова. Занимљив је и у цветним аранжманима.

Д. Радивојац

Добро јутро број 543 – Јул 2017.