Vrućina i uvozno povrće oborili cene na vranjskim pijacama

To je usticalo na prodajnu cenu paprike. Sada jedan kilogram kvalitetne paprike staje 150 dinara, a do pre sedam dana koštala je 220.
U Vranju je proteklih dana zbog tropskih vrelina opala prodaja voća i povrća na pijacama. Zabeležen je i pad njihovih cena, što pogotovo brine proizvođače.

Dragan Stojanović proizvođač paprike iz sela Gornja Slatina, kod Leskovca, ističe, da je mnogo zabrinutiji što su se opet na našem tržištu pojavile velike količine ovog povrća uvezenog iz Makedonije i Grčke.
“To je usticalo na prodajnu cenu paprike. Sada jedan kilogram kvalitetne paprike staje 150 dinara, a do pre sedam dana koštala je 220.”, priča Dragan.

Ovaj uzorni povrtar je sa svojom porodicom ove godine proizveo izvanrednu papriku sorte kameleon i belu baburu u plastenicima na preko 60 ari. Kaže da su uložili mnogo truda i rada i da je prava šteta što svoj proizvod ne mogu da prodaju po ceni od koje bi mogli da podmire troškove proizvodnje, a nešto i zarade.
“Ako prodaja ne bude išla kako treba moraćemo da bacimo proizvedenu papriku.”, kaže Dragan.
Na pad cena požalio se i povrtar Zoran Cvetković, iz sela Ribince, koji nam je rekao da je cena krompira pala sa 100 na 50, a da se boranija prodaje po ceni za 50 dinara manje i sada kilogram košta 150.
On ističe da mu je ove godine odlično uspela šarena boranija. Kaže da nimalo nije zahtevna za proizvodnju i da uz redovno zalivanje uvek rodi.

“Prilikom kuvanja ili barenja ona pobeli i veoma je ukusna.”, naglašava Zoran.
Da vreline loše utiču na prodaju robe sa pijace potvrdio nam je i prodavac voća Zoran Stanković iz Panevlja, kod Vladičinog Hana, koji je na svojoj tezgi izložio sveže ubrano voće. I pored toga, međutim, on nije smanjivao cene svoje robe pa su tako kajsije kod njega koštale 250 dinara, breskve, nektarine i banana 180, šljive 150, kruške od 130 do 180, a suve šljive 600 dinara za kilogram.
“Imam velike troškove. Samo da dođem do pijace potrošim 4.000 dinara. To, međutim, neki kupci ne mogu da shvate i za njih je sve skupo.”, tvrdi on.
Gordana Nastić

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18